Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Επιστολή του συλλόγου μας για το ρέμα Σαπφούς και η απάντηση του Βόρειου Τομέα


 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ-ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 
Δ. Ρουμπέση 34, 15234  Χαλάνδρι
Τηλ.210- 6832776/6932615627/6942496769

                                                                                                                 Χαλάνδρι,  8 Οκτωβρίου 2019                                                                                                                         Αρ. πρωτ.:     23/2019               

Προς:

1.      Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθήνας : κα. Λουκία Κεφαλογιάννη: ant.bta@patt.gov.gr

2.      Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κο. Βασίλη  Κόκκαλη, vas.kokkalis@patt.gov.gr

3.      Δήμαρχο Αμαρουσίου: κο. Θεόδωρο Αμπατζόγλου,  dimarxos@maroussi.gr


Κοινoποιείται :

n  Eντεταλμένο Σύμβουλο Χωρικού Σχεδιασμού και Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας, κο. Θανάση Κατσιγιάννη

n  Εντεταλμένη Σύμβουλο Τεχνικών Έργων, κα. Ευρώπη Κοσμίδη

n  Εντεταλμένο Σύμβουλο Περιβάλλοντος, κο. Νίκο Παπαδάκη                                                                          

Θέμα: Παρατηρήσεις στη μελέτη διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς στο Μαρούσι

Αγαπητοί όλοι,
Ο Σύλλογος μας, μετά από μελέτη των σχεδίων που είναι δημοσιευμένα στο ΦΕΚ οριοθέτησης του ρέματος Σαπφούς (438/Δ/24-Σεπτ-2014) καθώς και της Μ.Π.Ε. 20-6-2013, (ΑΔΑ: ΒΕΖΑΟΡ1Κ-ΤΤΟ) του έργου διευθέτησης ρέματος Σαπφούς έχει να παρατηρήσει τα παρακάτω:

1.       Δεν διαπιστώσαμε σε κανένα σημείο της μελέτης έργα ανάσχεσης της ορμής του ρέματος.   Εξετάστηκε αυτή η δυνατότητα;

Έργα ανάσχεσης εκτιμούμε ότι μπορούν να χωροθετηθούν στο τμήμα ανάντη της οδού Μεσογείων,  καθώς και ανάντη της οδού Πεντέλης,  όπου και η διατομή του ρέματος είναι επαρκής με σημαντικό ύψος πρανών και η κατά μήκος κλίση ευνοϊκή.

Η κατασκευή αποκλειστικά και μόνον έργων διευθέτησης της κοίτης θα έχει ως άμεση συνέπεια την αύξηση της ταχύτητας ροής και άρα τη μετάθεση του πιθανού προβλήματος πλημμύρας στα κατάντη. 
Παρακαλούμε ενημερώστε μας σχετικά.
2.      Δεν είδαμε να προβλέπεται κανένα έργο προσβασιμότητας της κοίτης, πεζοδρόμου κατά μήκος της, πάγκοι & περίπτερα αναψυχής, κ.ά. ώστε το ρέμα να είναι προσβάσιμο στους κατοίκους της περιοχής. Πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας είναι ότι οι όχθες των ρεμάτων πρέπει να είναι καθολικά προσβάσιμες μέχρι την κοίτη. Παρακαλούμε να εξεταστούν τρόποι βελτίωσης της προσβασιμότητας του ρέματος με κατασκευή παραρεμάτιων μονοπατιών από φυσικά υλικά ή και απλό χώμα καθώς και σημεία στάσης και αναψυχής, και να  μας ενημερώσετε σχετικά.
 
3.      Εκτιμούμε ότι κάποια έργα διευθέτησης (συρματοκιβώτια, τεχνητές κοίτες, κ.ά.) μπορούν να μειωθούν, ειδικά,  αν εφαρμοστούν τα έργα της παρ. 1.  Παρακαλούμε να επανεξετάσετε τη μελέτη διευθέτησης στο πνεύμα της μείωσης των τεχνικών επεμβάσεων και διατήρησης του φυσικού χαρακτήρα της κοίτης, στο μέτρο του δυνατού.
 
4.      Επισημαίνουνε ιδιαίτερα θετικά ότι, ανατολικά της Λεωφ. Κηφισίας και για μήκος περίπου 260 μ.,  προβλέπεται η καθαίρεση υπάρχοντος κλειστού οχετού και η αποκάλυψη της κοίτης του ρέματος. Θα είναι μια από τις πρώτες ενέργειες επαναφοράς ρέματος στον ανοιχτό ουρανό (daylighting) στην Ελλάδα. Εκτιμούμε ότι τα έργα διευθέτησης μπορούν να ξεκινήσουν από αυτό το ιδιαίτερα προβληματικό σημείο και ότι θα έχουν θετική αντιμετώπιση από τους πολίτες, ειδικά,  με αυτήν την περιβαλλοντικά επωφελή επανάταξη της φυσικής ροής του ρέματος.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία.
 
Με εκτίμηση,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
 

 Η Πρόεδρος

 


Μ.-Ε. Σμαραγδή
   

  Η Γεν. Γραμματέας




Κ. Δάνου


Παρακάτω η απάντηση της Περιφέρειας Αττικής (Βόρειος Τομέας):


και εδώ η επιστολή μας ξανά:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για αυτή την ιστοσελίδα.
Tα σχόλια θα δημοσιεύονται μετά την έγκριση του διαχειριστή