Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Θα προστατεύσουμε τη Ρεματιά ή θα την αφήσουμε σε χέρια ασύγγνωστα αμελών;

Μπαίνοντας στη Ρεματιά από την Ηρώδου του Αττικού στο Χαλάνδρι,  στο ύψος του Αγίου Παντελεήμονα, βλέπεις τα δέντρα με την φθινοπωρινή τους φορεσιά και τα πρώτα φιντανάκια να ξεπροβάλλουν από το νοτισμένο χώμα. Αρκετά τμήματα όμως  είναι ξερά και ένα αφρόντιστο νεροφάγωμα  προαναγγέλλουν νέα δημοτικά έργα με άφθονη πέτρα για την αποτροπή της κατάρρευσης του πρανούς. Ποιο πέρα οι ανθρώπινες παρεμβάσεις μας δίνουν το μέτρο της  κρατικής αδιαφορίας  και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς ορισμένων συμπολιτών μας. Σκάφτηκε ο χώρος για να δημιουργηθούν αναχώματα και να κάνουν σούζες με τα ποδήλατα, έγιναν αυθαίρετες κατασκευές και μετά από δυο χρόνια αλληλογραφίας και πιέσεων  αποφάσισε ο Δήμος να αποκαταστήσει την νομιμότητα και το τοπίο. Και το αποτέλεσμα; Μεγαλύτερη καταστροφή. Σύμφωνα με έγγραφο του ΥΠΕΚΑ,  οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Χαλανδρίου "εισχώρησαν στη ρεματιά και κατεδάφισαν αυθαίρετες κατασκευές...όμως αλλοίωσαν το ανάγλυφο του τοπίου και δημιούργησαν ευρεία δίοδο με κίνδυνο την περαιτέρω διευκόλυνση των παρανομούντων ". Και τώρα περιμένουμε τις  πρώτες νεροποντές για να  συμπληρωθεί η καταστροφή.
Τι και αν η ίδια υπηρεσία και ο Συνήγορος του Πολίτη στον οποίο προσέφυγε ο Σύλλογος Προστασίας  Ρεματιάς προτρέπουν τις υπηρεσίες να εκπονήσουν μελέτη ανακατασκευής του πρανούς; Οι προτροπές πέφτουν στο κενό. Έτσι θα συνεχίσουμε;
Νένα Ρήγα
Η φύση αναγεννάται αρκεί να την αφήσουμε στην ησυχία της.                                           



                   Ως και με υπόσκαφτα ''πλούτισαν '' τη Ρεματιά  η ασυνειδησία ή η άγνοια συμπολιτών μας και ο Δήμος συμπλήρωσε την καταστροφή

Έτσι θα καταντήσει η Ρεματιά αν την αφήσουμε στα χέρια αυτών που τη "φρόντιζαν" μέχρι σήμερα...

2 σχόλια:

  1. ποτέ δεν κατάλαβα γιατί τόσα χρόνια κανείς (δήμαρχος?) δεν έχει ενδιαφερθεί για την διαμόρφωση της ρεματιάς. Η ρεματιά αποτελεί ίσως το σημαντικότερο στοιχείο του Χαλανδρίου και όμως κανείς δεν έχει προσπαθήσει να τη διαμορφώσει αν εξαιρέσουμε, βέβαια, κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν κατά καιρούς, πάντα αποσπασματικά και πάντα χωρίς κανένα κεντρικό σχέδιο.
    Γιατί να μην έχουν γίνει αρχιτεκτονικές μελέτες για την διαμόρφωση (και φυσικά προστασία) της ρεματιάς. Γιατί να μην μπορεί κάποιος να ξεκινήσει από το κέντρο του Χαλανδρίου και να μπορεί να ανέβει ακόμα και μέχρι τα Βριλήσσια μέσω μιας ωραίας διαδρομής δίπλα στο ρέμα, μέσα στο πράσινο. Είναι κρίμα να έχουμε τόσο πράσινο δίπλα μας και αντί να βελτιώνουμε τις συνθήκες ζωής μας, καθόμαστε και βλέπουμε την ρεματιά χρόνο με τον χρόνο να καταστρέφεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα αυτό ακριβώς επιδιώκει ο Σύλλογός μας. Την εφαρμογή του Π.Δ/τος για την προστασία της Ρεματιάς [τις κυριότερες διατάξεις του θα βρεις σε προηγούμενες αναρτήσεις] που προβλέπει ακριβώς την διάνοιξη μονοπατιών ώστε να μπορούμε να φτάσουμε μέχρι την Πεντέλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για αυτή την ιστοσελίδα.
Tα σχόλια θα δημοσιεύονται μετά την έγκριση του διαχειριστή