Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

ΕΡΓΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΑΝΩΝ ΣΤΟ ΒΑΘΥΡΕΜΑ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

Για τα υπό εκτέλεση έργα διαμόρφωσης πρανών με συρματοκιβώτια  της Περιφέρειας Αττικής στο πάρκο Θήρας (Βαθύρεμα) στα Μελίσσια και στην οδό Κέας (κύριος κλάδος του Ρέματος) στα Βριλήσσια και μετά από αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν στο πεδίο από μέλη του Δ.Σ. μας με την Δ/νση 'Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας  και τον εργολάβο, εκφράσαμε με την επιστολή που ακολουθεί την αντίθεσή μας  για τον αποσπασματικό τρόπο που πραγματοποιούνται και τις επιφυλάξεις  μας  για το μέγεθος της επέμβασης του έργου με τον περιορισμό του λειτουργικού εύρους της κοίτης παρά τα προβλεπόμενα  στην παρ. Ι.1 του άρθρου 4 του Π.Δ./1995 προστασίας του ρέματος.



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ-ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Δ. Ρουμπέση  34, 15234  Χαλάνδρι

Τηλ.210-6832776/6932615627

e-mail: sosrematia@gmail.com

                                                                                                    


                                                                                                        Χαλάνδρι 3 Ιανουαρίου 2024                                                                                                                        Αρ. πρωτ.  1/2024                 

 

 ΠΡΟΣ:   1.  Αντιπεριφερειάρχη Βόρειας Αθήνας       ant.bta@patt.gov.gr

              2.   Δ/νση  Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής

                     (υπόψη κας Δ.Ντάκουλα)                        dye@patt.gov.gr

 

Κοινοποίηση:  (ως πίνακας αποδεκτών)

 

ΘΕΜΑ:   Έργα στήριξης  πρανών στο Βαθύρεμα Μελισσίων.

Κυρίες, κύριοι

 Όπως γνωρίζετε το Ρέμα Πεντέλης-Χαλανδρίου και τα συμβάλλοντα σε αυτό μικρότερα ρέματα προστατεύονται  από ΠΔ (ΦΕΚ 659/Δ/1995) στο οποίο πέρα από τα όρια των ζωών προστασίας καθορίζονται τα επιτρεπόμενα έργα και οι διαδικασίες έγκρισης των σχετικών μελετών  (άρθρο 4).

 Ο Σύλλογός μας  έχει δεχθεί πρόσφατα καταγγελίες από μέλη μας για τα έργα διαμόρφωσης  πρανών με συρματοκιβώτια  στην περιοχή του Βαθυρέματος  στα Μελίσσια, λίγο πριν τη συμβολή του με το κυρίως ρέμα Πεντέλης Χαλανδρίου. Και παλαιότερα αντίστοιχες επιφυλάξεις είχαν διατυπωθεί για τα έργα στο τέλος της οδού Μενελάου στα Βριλήσσια, τις οποίες σας είχαμε μεταφέρει.  Οι καταγγελίες αυτές εδράζονται στα προβλεπόμενα στην παρ. Ι.1 του άρθρου 4 όπου αναφέρεται: "Επιτρέπεται η κατασκευή έργων  προστατευτικής και περιβαλλοντικής διευθέτησης του χειμαρρικού ρέματος, καθώς και έργων ανάσχεσης των υδατοστερεοπαροχών, τα οποία δεν αλλοιώνουν την φυσική κοίτη και ροή, την μορφολογία του τοπίου και του γεωφυσικού αναγλύφου".  Και στις δύο περιπτώσεις είναι υπό συζήτηση το μέγεθος της επέμβασης και ο περιορισμός του λειτουργικού εύρους της κοίτης. Με αφορμή τις καταγγελίες αυτές έγιναν αυτοψίες από τα μέλη του ΔΣ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών έργων της Περιφέρειας  και τον εργολάβο κατασκευής. Κατά τις επισκέψεις έγινε επίσης ενημέρωση για τις νέες επεμβάσεις που προγραμματίζονται, μετά από την ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών, στην περιοχή των καταπτώσεων στη Ροδοδάφνης και στο σπίτι Κεσσανλή.

 Οι προγραμματιζόμενες επεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην οδό Θήρας και Κέας στα όρια των δήμων Πεντέλης και Βριλησσίων βασίζονται σε μελέτη που έχει η Περιφέρεια για την αντιμετώπιση  τόσο υφιστάμενων καταπτώσεων στα πρανή του ρέματος  όσο και για την υποστήριξη των πρανών.

Χωρίς να έχουμε στη διάθεση μας τη μελέτη διευθέτησης που εκπονήθηκε για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων μελλοντικών καταπτώσεων, θεωρούμε ότι είναι υπερβολική η επέμβαση στα πρανή της κοίτης και αλλοιώνει πλήρως τα φυσικά χαρακτηριστικά τους. Οι παρεμβάσεις αυτές καλούνται όχι απλώς να προστατέψουν τα φυσικά πρανή από μελλοντικές υποσκαφές λόγω διάβρωσης των νερών της απορροής, πράγμα φυσιολογικό εντός αστικής περιοχής, αλλά επενδύουν τα πρανή σε μεγάλο ύψος με συρματοκιβώτια  χωρίς αυτό να υποστηρίζεται από την παρουσία εκτεταμένων ολισθήσεων που παρατηρούνται σε άλλα σημεία του ρέματος.

Η αναφορά για προσδιορισμένη γραμμή πλημμύρας, από τη μελέτη, σε ύψος 4,5 μέτρων  και την επένδυση των πρανών στο αντίστοιχο ύψος δεν είναι συνήθης τακτική για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων σε αστικό περιβάλλον. Η ανάγκη η όχι της επένδυσης αυτής συνδέεται τόσο με το είδος των γεωλογικών σχηματισμών και τη διαβρωσιμότητα τους όσο και με τις ταχύτητες διόδευσης της πλημμύρας στοιχεία τα οποία δεν μας είναι γνωστά. Το προσδιορισμένο επίσης ύψος της πλημμύρας που οδηγεί στην ανάγκη, κατά τη μελέτη, επένδυσης των πρανών δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τον τρόπο διέλευσης της πλημμύρας  από το ανάντι τεχνικό υπογειοποίησης του Βαθυρέματος, κιβωτιοειδούς διατομής το ύψος του οποίου δεν ξεπερνά τα 2 μέτρα. 

Τα υφιστάμενα πρανή στην περιοχή αποτελούνται κατά κύριο λόγο, από συνεκτικά κροκαλολατυποπαγή  σε εναλλαγές με μαργαϊκά στρώματα τα οποία διατηρούν φυσικά παρακατακόρυφα πρανή ύψους κατά θέσεις που ξεπερνά τα 7 μέτρα, χαρακτηριστικό της ευστάθειάς τους. Κατά θέσεις έχουν αποτεθεί από παλιότερες εργασίες τεχνητές αποθέσεις στα πρανή ( μπάζα) τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων δημιουργούν προβλήματα καταπτώσεων και ολισθήσεων. Επίσης κατά τη υποσκαφή των πρανών της κοίτης, ιδιαίτερα στην εξωτερική πλευρά των μαιανδρισμών του ρέματος, δημιουργούνται ασταθείς ζώνες οι οποίες γίνονται αιτία καταπτώσεων λόγω απώλειας στήριξης των ανάντι στρωμάτων.

Η υδραυλική μελέτη που εκπονήθηκε και με βάση την οποία πραγματοποιούνται οι παρεμβάσεις,  εκτιμάται ότι είναι αποσπασματική και δεν αντιμετωπίζει το σύνολο του ρέματος και την υδραυλική του λειτουργία  πράγμα το οποίο είναι σημαντικό για την επιλογή της μεθόδου και τη διαστασιολόγηση των όποιων τεχνικών επεμβάσεων διευθέτησης σε αυτό.

Η άποψη του Συλλόγου μας είναι ότι όλα τα σχεδιαζόμενα έργα θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΠΔ  Προστασίας της Ρεματιάς Πεντέλης Χαλανδρίου  και οι παρεμβάσεις να είναι τέτοιες που να επιφέρουν τις μικρότερες αλλαγές στο υφιστάμενο τοπίο. Εκτιμάμε ότι οι μικρο-καταπτώσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τοποθέτηση  ογκολίθων η μιας απλής σειράς συρματοκιβωτίων στον πόδα του πρανούς,  με τρόπο τέτοιο ώστε  να μην μειώνεται δραστικά η διατομή της κοίτης. Με τον τρόπο αυτό θα γίνονται οι μικρότερες επεμβάσεις στα φυσικά πρανή και θα κόβονται όσο το δυνατόν λιγότερα δένδρα. Η ανάγκη μεγάλων επεμβάσεων  σε επικίνδυνα σημεία θα πιστοποιείται από ολοκληρωμένη σύγχρονη μελέτη.

Στα πρανή της οδού Κέας μπορούν να τοποθετηθούν μεγάλοι ογκόλιθοι στη βάση του πρανούς. Εναλλακτικά μια ή το πολύ δύο σειρές συρματοκιβωτίων, για την αντιμετώπιση των υποσκαφών χωρίς οι επεμβάσεις αυτές να οδηγούν σε μείωση της ενεργούς διατομής το ρέματος και χωρίς βεβαίως να εκσκαφθούν τα απέναντι πρανή στην περίμετρο του πάρκου.

Στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της υδραυλικής και υδρολογικής μελέτης του συνόλου του ρέματος Πεντέλης-Χαλανδρίου που εκπονείται από την Περιφέρεια- που υπήρξε πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας- η οποία θα αντιμετωπίσει με ενιαία κριτήρια το σύνολο του ρέματος εκτιμάμε ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι όποιες περαιτέρω  παρεμβάσεις όταν αυτές δεν συνδέονται με αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων  και κινδύνων.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία.

Με εκτίμηση,

                                             Για το Διοικητικό Συμβούλιο



Η Πρόεδρος


Μ.-Ε. Σμαραγδή




Η Γεν. Γραμματέας

 

    Ρ. Καϊμάκη


Κοινοποίηση :

1. Δήμαρχο Βριλησσίων κ. Ι.Πισιμίση

dimarxos@vrilissia.gr

2. Δήμαρχο Πεντέλης κα. Ν. Κοσμοπούλου

mainprotocol@penteli.gov.gr

3. Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Θ. Αμπατζόγλου 

dimarxos@maroussi.gr

4. Δήμαρχο Χαλανδρίου κ. Σ. Ρούσσο

mayor@halandri.gr

5. Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Βριλησσίων

texniki.ypiresia@vrilissia.gr

6.Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Πεντέλης

 mainpol@penteli.gov.gr rotoc

7. Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Αμαρουσίου

ty@maroussi.gr

8. Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Χαλανδρίου

dieythinsi.texnyp@halandri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για αυτή την ιστοσελίδα.
Tα σχόλια θα δημοσιεύονται μετά την έγκριση του διαχειριστή