Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

2η δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος -- Διαδημοτική διάσχιση ρέματος Αγ. Σίλα (Πεντέλη)-- Κυριακή 11/6/2023

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και σύνθημα «Αγαπάμε και Φροντίζουμε το Περιβάλλον – Δεν το Καταναλώνουμε», ο Σύλλογος μας και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πεντέλης «η Πεντέλη μας»  διασχίσαμε  την Κυριακή 11/6/23 το άνω τμήμα του ρέματος του Αγ. Σίλα, κλάδου της Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου. Πρόκειται για το μεσαίο κλάδο της Ρεματιάς, με συνολικό μήκος περί τα 3,5 χλμ., το μεγαλύτερο μέρος του οποίου (2,7 χλμ.) διέρχεται εγκιβωτισμένος κατά τμήματα μέσα από ασφυκτικό αστικό περιβάλλον ή έχει υπογειοποιηθεί.

Με οδηγούς τους Πεντελιώτες φίλους μας, περπατήσαμε κατά μήκος της κοίτης από το ύψος της διασταύρωσης της οδού Παπανδρέου την εκτός σχεδίου φερόμενη ως οδό Ικάρων της Νέας Πεντέλης,  μέχρι την οδό Θεμιστοκλέους στα Μελίσσια, όπου περιηγηθήκαμε και στον χώρο του πρώην νοσοκομείου του Εμπορικού Ναυτικού (ΝΙΕΝ).

Κατά την διαδρομή μας απολαύσαμε το υπολειπόμενο φυσικό περιβάλλον και παράλληλα εντοπίσαμε κινδύνους και απειλές, φωτογραφική τεκμηρίωση των οποίων παραθέτουμε στη συνέχεια.

Επιγραμματικά εντοπίστηκαν:

1. Αμφίπλευρη περίφραξη τμήματος της κοίτης πάνω από την οδό Δελφών και ανέγερση αυθαιρέτων εντός αυτής, εντός της Α’ ζώνης Προστασίας της ρεματιάς.

2. Ανέγερση αυθαιρέτων εντός της Α’ ζώνης προστασίας της ρεματιάς βορειανατολικά του περιφραγμένου τμήματος.

3. Πλήρης εγκατάλειψη των έργων ανάπλασης της ρεματιάς που κατασκευάστηκαν από την πρώην Κοινότητα Νέας Πεντέλης και παντελής έλλειψη μέριμνας που κατέστησαν τους χώρους μη επισκέψιμους λόγω άγριων χόρτων και σκουπιδιών.

4. Πληθώρα παραρεμάτιων οικοδομών χωρίς σύστημα αποχέτευσης (στη οδό Χειμάρρας από Πελοποννήσου μέχρι Σπερχειού, και στις οδούς Φιλελλήνων και Ιερού Λόχου) και τεκμήρια απόρριψης λυμάτων στο ρέμα.

5. Πληθώρα παραρεμάτιων οικοδομών από Αχελώου μέχρι Βιτσίου με πρόσωπο (οικοδομική γραμμή) στην μόλις 2-3 μέτρων παντελώς απροσπέλαστη, κοίτη.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για αυτή την ιστοσελίδα.
Tα σχόλια θα δημοσιεύονται μετά την έγκριση του διαχειριστή