Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Εκδόθηκε ο πεζοπορικός χάρτης της Ρεματιάς στην Πεντέλη και σε ψηφιακή μορφή!

Αυτό που ζητούσαν επίμονα οι Πεντελιώτες, αλλά και κάτοικοι όλης της Αττικής τόσα χρόνια , είναι πλέον πραγματικότητα: 


Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης Χαλανδρίου διαθέτει δωρεάν σε έντυπη αλλά τώρα και σε ψηφιακή μορφή τον πεζοπορικό χάρτη της Ρεματιάς Πεντέλης - Χαλανδρίου από τη σπηλιά Νταβέλη (αρχαία λατομεία) μέχρι τη Νέα Πεντέλη και τα Μελίσσια (έως τη Λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου) σαν "πυξίδα" για κινητά και tablet ώστε να περιηγείστε με ευκολία στα όμορφα και καταπράσινα παραρεμάτια μονοπάτια (δείτε τις σχετικές οδηγίες στο τέλος της ανάρτησης αυτής).

3-η κατάβαση Ρεματιάς, 2018
φώτο: Τίνα Μικρού, ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ - Φυσιολατρική κίνηση 

Η πορεία που ακολουθεί η παραρεμάτια διαδρομή είναι αυτή της κατάβασης Ρεματιάς που πραγματοποιούσε τα τελευταία χρόνια κάθε άνοιξη ο φυσιολατρικός σύλλογος ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ (μέχρι που μας έκοψε ο κορωνοϊός) συμπεριλαμβάνοντας και μικρές παραλλαγές, μαζί με βοηθητικά μονοπάτια. Παράλληλα, παρουσιάζονται και τα πεζοπορικά μονοπάτια του ρέματος Αγίου Σίλα καθώς και του χώρου του ΝΙΕΝ στα Μελίσσια. 


Πεζογέφυρα οδού Αξιού, Ρέμα Αγιου Σίλα

Υπάρχει και πίνακας με τα 7 βασικά αιτήματα του συλλόγου μας για την περιοχή αυτή με τις ημερομηνίες που έχουν αναρτηθεί στο blog μας: sosrematia.blogspot.com για να μπορεί κανείς να τα δει με λεπτομέρεια, καθώς και η πρόταση/Ουτοπία για το πάρκο της πρώην λίμνης Θάλωσσι στη Νέα Πεντέλη.


Στον χάρτη παρουσιάζονται και τα μικρά αλλά αξιόλογα αξιοθέατα της ρεματιάς, που εμπλουτίζουν την πορεία στην υπέροχη φύση ανάμεσα στην πόλη με ψήγματα ιστορίας και πολιτισμού.

Το πέτρινο φράγμα και ο καταρράκτης στη Νέα Πεντέλη

Φαίνεται επίσης και το ίχνος της αρχαίας οδού λιθαγωγίας από τα αρχαία λατομεία στο Πεντελικό μέχρι τον αστικό ιστό στα Μελίσσια μαζί με σύντομο ιστορικό της οδού αυτής. 

Ευχαριστούμε τους φίλους μας και τα μέλη μας για τις όμορφες φωτογραφίες που μας παραχώρησαν αφιλοκερδώς καθώς και για τα κείμενα για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, που εμπλουτίζουν τον χάρτη μας αυτόν. 


Πλάτανος-δενδρόσπιτο στα Μελίσσια

Παράλληλα με την ψηφιακή αυτή έκδοση, σας συστήνουμε να προμηθευτείτε και τον έντυπο χάρτη που διατίθεται δωρεάν στα βιβλιοπωλεία της περιοχής μας (δείτε τα αναλυτικά στη σελίδα του blog μας: Οι χάρτες της Ρεματιάς).

https://sosrematia.blogspot.com/p/blog-page_03.html


O χάρτης αυτός είναι συνέχεια της επιτυχημένης έντυπης και ψηφιακής έκδοσης του χάρτη της Ρεματιάς Πεντέλης - Χαλανδρίου στην περιοχή του δήμου Χαλανδρίου (Α΄έκδοση το 2016 και Β΄ έκδοση το 2019).


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΤΩΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΎ ΧΑΡΤΗ:

Μέσω του Google Play, ή άλλης αντίστοιχης εφαρμογής, φορτώστε το πρόγραμμα Anavasi Mapp στο κινητό σας. Με το άνοιγμα της εφαρμογής αυτής θα δείτε στην οθόνη σας τους χάρτες που διατίθενται δωρεάν. Διάλεξε τον χάρτη Rematia Penteli και αρχίστε την περιήγηση!


Το Δ.Σ. του συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης - Χαλανδρίου

2 σχόλια:

  1. Είναι η τρίτη φορά που γράφω το ίδιο περίπου σχόλιο-παρατήρηση (σε διαφορετικές ιστοσελίδες)
    Στην ιστοσελίδα
    https://sosrematia.blogspot.com/p/blog-page_03.html
    Στο χάρτη με τη λεζάντα
    "Παρακάτω παρουσιάζεται με μπλε χρώμα η υπόγεια πορεία της ρεματιάς μετά τον εγκιβωτισμό της στην οδό Σολωμού και μέχρι τη συμβολή της στη Φιλοθέη με το ρέμα του Ποδονίφτη:"
    Η διαδρομή του υπογειοποιημένου τμήματος του ρέματος (μπλε χρώμα) είναι τραγικά λάθος. ΜΕΣΑ σε αυτό το τμήμα της ρεματιάς έπαιζα όταν ήμουν παιδί, έχω τελείως ακριβή εικόνα της διαδρομής του, και στη συνέχεια σπουδασα αρχιτέκτονας-πολεοδόμος και ασχολήθηκα πολύ με χάρτες και GIS.
    Μπορώ να σάς υποδείξω τις απαραίτητες διορθώσεις. Αν δεν σας τις υποδείξω και δεν τις διορθώσετε, οι αρχαιολόγοι του μέλλοντος θα έχουν πολύ λάθος εικόνα της πραγματικότητας που βίωσα και γνωρίζω.
    Ευχαριστώ
    Τουφεξής Γεώργιος
    210 68 50 579
    yorgisali@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κε Τουφεξή, ευχαριστούμε για το σχόλιό σας!
    Δεν το είχα ξαναδεί....
    Σας ενημερώνω ότι η πορεία που σημειώνουμε ΔΕΝ ταυτίζεται με την πρότερη κοίτη του ρέματος.
    Η όδευση μας έχει προκύψει από περπάτημα του τωρινού υπόγειου οχετού και καταγραφή της θέσης με ειδικό GPS από πολύ ειδικευμένο σπηλαιολόγο του Ε.Μ.Π.
    Καλημέρα σας,
    Με εκτίμηση,
    Αλέξανδρος Αργυρόπουλος, alargy@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για αυτή την ιστοσελίδα.
Tα σχόλια θα δημοσιεύονται μετά την έγκριση του διαχειριστή