Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

Για τη βαμβακίαση των πεύκων

Δείτε παρακάτω την επιστολή του Δ.Σ. του Συλλόγου μας που αφορά στο θέμα της βαμβακίασης των πεύκων της περιοχής μας. Το παρόν έγγραφο εστάλει σε όλους τους όμορους Δήμους.


Χαλάνδρι,  24 Απριλίου 2017
          Αρ. Πρωτ. 645
Προς τον ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 
κο. Δ. Χριστουλάκη                                                              
                                                                                                             
Κοινοποιείται για ενημέρωση  
n   Δήμαρχο Χαλανδρίου κ. Σ. Ρούσσο
n   Γραμματεία Δημάρχου Χαλανδρίου
n  Τμήμα Ανάπλασης και Συντήρησης Πρασίνου

Αγαπητέ Αντιδήμαρχε,

       Κάθε χρόνο αυτή την εποχή επανέρχεται στο Δήμο μας  το γνωστό πρόβλημα της βαμβακίασης των πεύκων, της ασθένειας δηλαδή που προκαλεί το έντομο Marchalina hellenica. Το έντομο αυτό, γνωρίζετε καλύτερα από εμάς,  ότι τρέφεται από τους χυμούς του δέντρου τους οποίους απομυζεί με το μακρύ σαν στιλέτο στόμα του, αφήνει τα αυγά του  σε αποικίες (200-400 ανά θέση) προφυλαγμένα σε σάκο.  Οι εκκολάψεις των νεαρών προνυμφών αρχίζουν στα τέλη Μάιου – αρχές Ιουνίου, με αποτέλεσμα οι προνύμφες να κατευθύνονται στους νεαρούς τρυφερούς βλαστούς των πεύκων καλύπτοντας όλη την κόμη, απομυζώντας τους φυτικούς χυμούς. Το τραγικό αποτέλεσμα είναι ότι η βαμβακίαση μοιραία προκαλεί την εξασθένηση του δέντρου, την ξήρανση των κλαδιών και μέρος της κόμης και τις περισσότερες φορές επιφέρει την ολική ξήρανση του πεύκου.  

        Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας γνωρίσουμε ότι, όπως κάθε χρόνο, έτσι κι  εφέτος, η εικόνα των σκεπασμένων από το άσπρο χνούδι πεύκων στην περιοχή μας είναι πλέον γεγονός, και,   όχι μόνο  μέσα στη ρεματιά, αλλά και στα περιαστιακά άλση, πάρκα και πλατείες της περιοχής μας, όπου φύονται πεύκα. Γνωρίζουμε ότι ο μόνος τρόπος καταπολέμησης είναι ο έγκαιρος ψεκασμός του δέντρου με κατάλληλο και «εγκεκριμένο» σκεύασμα που δίνεται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς επίσης δίνονται και  οδηγίες για τον τρόπο και το χρόνο του ψεκασμού που γίνεται με ευθύνη των γεωπόνων του κάθε δήμου.

       Θα θέλαμε να μάθουμε εάν οι γεωπόνοι σας και το Τμήμα Ανάπλασης και Συντήρησης Πρασίνου το οποίο προΐσταστε έχουν λάβει γνώση του θέματος και έχουν εκτιμήσει το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί η ασθένεια αυτή στα πεύκα της περιοχής μας  και, κυρίως,  εάν έχουν  γίνει, βάσει της εκτίμησης αυτής από την Υπηρεσία σας, οι απαραίτητες ενέργειες για την προμήθεια του φαρμάκου,  προκειμένου έγκαιρα να γίνουν τα προβλεπόμενα για την καταπολέμηση του εντόμου που δυστυχώς για μια ακόμη φορά μαστίζει τα πεύκα της ρεματιάς μας.  Δεν  επιτρέπεται να χάσουμε ούτε ένα πεύκο εφέτος γι΄αυτό το λόγο.

 
Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ.
     Η Πρόεδρος                                                                                     Η Γεν. Γραμματέας 
     Κέλλυ Δάνου                                                                                    Μαρίνα Σμαραγδή

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για αυτή την ιστοσελίδα.
Tα σχόλια θα δημοσιεύονται μετά την έγκριση του διαχειριστή