ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ-ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Δ. Ρουμπέση 34, 15234 Χαλάνδρι Τηλ. 210-6832776 /6932615627/6942496769 e-mail: sosrematia@gmail.com |
( ΑΡ.ΠΡΩΤ. ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ 31486/19.8.2020 )
Χαλάνδρι, 19 Αυγούστου 2020 Αρ. πρωτ. 21/2020
Προς:
1. Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Θ. Αμπατζόγλου
2. Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κων/νο Ρώτα
3. Ομάδα ΣΒΑΚ Αμαρουσίου - υπ’ όψη κ. Χάλαρη
Θέμα: ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ-ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΒΑΚ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Σε ότι αφορά στη διαδικασία υιοθέτησης των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που είναι σε διαφορετικό στάδιο διαμόρφωσης στους 4 παραρεμάτιους Δήμους, ο Σύλλογός μας έχει διατυπώσει με σαφήνεια ότι συμφωνεί με τις γενικές αρχές που προτείνονται και αφορούν στη διευθέτηση της κίνησης των οχημάτων, στη διευκόλυνση των ΜΜΜ, στη στήριξη της κίνησης με ποδήλατο και πεζή, στην ανάκτηση του δημόσιου χώρου και στην εξασφάλιση της ηρεμίας και της ασφάλειας μετακίνησης στις περιοχές κατοικίας.
Σε ότι αφορά στις παρατηρήσεις μας για κάθε μεμονωμένο ΣΒΑΚ, τις εστιάζουμε στην τήρηση των προβλεπόμενων από το ΠΔ του 1995 Προστασίας της Ρεματιάς και στη δημιουργία προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν στην παραρεμάτια περιοχή να αναδειχθεί σε χώρο περιπάτου και επαφής με τον φυσικό αυτό σχηματισμό.
Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στην περιοχή παρέμβασής μας:
Θεωρούμε σημαντική έλλειψη της πρότασης την ανυπαρξία της πρόβλεψης του ΠΔ/1995 για τη δημιουργία παραρεμάτιας διαδρομής, πεζόδρομο ή οδό ήπιας κυκλοφορίας (σχέδια Π.2.1.4, Π.2.2.4, Π.3.1.4, Π.3.2.4). Μας προξενεί δε μεγαλύτερη εντύπωση γιατί πέρα από το ΠΔ, η παραρεμάτια οδός έχει προβλεφθεί στο ΓΠΣ της πόλης και στην Πράξη Εφαρμογής.
Η παραρεμάτια αυτή διαδρομή, τμηματικά κυμαινόμενου πλάτους και λειτουργικότητας, είναι εύλογο ότι πρέπει να περιέχει ποδηλατική διαδρομή, επομένως και κάποια σύνδεση μέσω των κάθετων οδών με την οδό Μεσογείων και την μητροπολιτική διαδρομή. Στην οδό Ιθάκης προβλέπεται πόλος κοινωνικοποίησης που θα μπορούσε κάλλιστα να επεκταθεί στην παραρεμάτια περιοχή και να αντιμετωπιστεί συνολικά.
Επιπλέον ο παραρεμάτιος πεζόδρομος θα οριοθετούσε τελεσίδικα τη ρεματιά και θα βοηθούσε τόσο στο να σταματήσουν οι καταπατήσεις, όσο και στη σαφή διάκριση της περιοχής ευθύνης του Δήμου και της περιοχής ευθύνης της Περιφέρειας.
Να σημειώσουμε ότι παρόμοια παραρεμάτια διαδρομή υπάρχει στο Χαλάνδρι και στα Βριλήσσια, στην απέναντι όχθη από το Νέο Μαρούσι.
Η οδός Κυπρίων Αγωνιστών, η οποία αποτελεί το όριο της ζώνης Β σύμφωνα με το ΠΔ/95 και επιπλέον διέρχεται από δύο σχολικά συγκροτήματα (δημόσιο και ιδιωτικό), δύο αθλητικές εγκαταστάσεις (δημόσια και ιδιωτική) και το πάρκο Φυσικής Ιστορίας, προβλέπεται ως συλλεκτήρια οδός της περιοχής. Καταρχήν είναι απαραίτητη η άμεση υλοποίηση της εξελισσόμενης μελέτης διευθέτησης ομβρίων και κατασκευής πεζοδρομίων. Σε δεύτερο χρόνο θα μπορούσε ενδεχομένως να μελετηθεί η δυνατότητα αντιδρόμησής της εν μέρει ή συνολικά μέσω της οδού Ειρήνης (η οποία πρέπει να διανοιγεί σε όλο το μήκος της) ή της οδού Μακρυγιάννη ή ακόμα και της οδού Αναξαγόρα, ή ακόμη και η μονοδρόμησή της σε συνεργασία με μία από τις ανωτέρω οδούς. Θα μπορούσαν έτσι να υπάρξουν σωστά πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομος και εν γένει αποφόρτισή της, διότι σήμερα επιβαρύνεται με διαμπερή κυκλοφορία από την οδό Σισμανογλείου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η διαμόρφωσή της οδού Κυπρίων Αγωνιστών να στοχεύει στον περιορισμό των ταχυτήτων στα 30 χλμ και στην άμεση δημιουργία ζώνης οδικής ασφάλειας στα σχολικά και αθλητικά συγκροτήματα.
Η παραρεμάτια περιοχή του Νέου Αμαρουσίου εξυπηρετείται στις καθημερινές της ανάγκες από την εμπορική περιοχή του Δήμου Βριλησσίων, αφού είναι πολύ εγγύτερα από το κέντρο του Δήμου Αμαρουσίου. Για να περιοριστούν η χρήση αυτοκινήτου και οι περιπορείες, θεωρούμε ότι θα βοηθούσαν:
η ανακατασκευή της υφιστάμενης πεζογέφυρας που εξυπηρετεί και ποδήλατα στο ύψος των οδών Ομήρου (Βριλήσσια) και Βριλησσίων (Ν. Μαρούσι), ώστε να εξυπηρετεί και ΑΜΕΑ και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, γεγονός που σήμερα είναι δύσκολο λόγω της μεγάλης κατά μήκος κλίσης της.
η κατασκευή νέας πεζογέφυρας που να εξυπηρετεί και ποδήλατα, ΑΜΕΑ κλπ στο ύψος των οδών Μπιζανίου (Ν. Μαρούσι) όπου προβλέπεται και παιδική χαρά και Περικλέους (Βριλήσσια).
Τέλος παρατηρήσαμε ότι προτείνεται η εκ νέου τροποποίηση ρυθμίσεων στην περιοχή του Πολυδρόσου Αμαρουσίου και στην συμβολή των οδών Φραγκοκλησιάς με τον παράπλευρο της Αττικής Οδού, ένα μόλις χρόνο μετά την δοκιμαστική εφαρμογή των σήμερα υφιστάμενων. Δεδομένου ότι δεν διαθέτουμε το κείμενο της μελέτης, δεν γνωρίζουμε γιατί αυτό κρίθηκε αναγκαίο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μετά την τελευταία ρύθμιση. Επιπλέον δεν γνωρίζουμε αν η αξιολόγηση αυτών των υφισταμένων ρυθμίσεων εμπεριέχεται στη μελέτη «Παροχή υπηρεσιών για την αξιολόγηση της εφαρμογής κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο Δήμο Αμαρουσίου» που ανατέθηκε πρόσφατα από τον Δήμο. Σε κάθε περίπτωση οι σχετικές προτάσεις του ΣΒΑΚ πρέπει να στηρίζονται σε συγκεκριμένα δεδομένα, ώστε να προκύψουν βιώσιμες διορθωτικές κινήσεις όπου απαιτούνται.
Κοινοποίηση:
Σύλλογο Πολυδρόσου
Σύλλογο Νέου Αμαρουσίου
Με εκτίμηση,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος Μ.-Ε. Σμαραγδή |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για αυτή την ιστοσελίδα.
Tα σχόλια θα δημοσιεύονται μετά την έγκριση του διαχειριστή