Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

22 Μαρτίου ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ


22 Μαρτίου 2019       «Όποιος κι αν είσαι, όπου κι αν βρίσκεσαι, η πρόσβαση σε πόσιμο νερό 
                                     αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά σου».
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το νερό, ο επονομαζόμενος «λευκός χρυσός», αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη πηγή ζωής για τον άνθρωπο.  Ωστόσο, η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι κάθε άλλο παρά αυτονόητη για το μεγαλύτερο μέρος των συνανθρώπων μας στον πλανήτη.
Η 22α Μαρτίου ορίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών του 1992 σχετικά με το περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (World Water Day), ενώ το 2010 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θέσπισε την πρόσβαση στο νερό ως αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα. 
Το σύνθημα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το 2019 είναι «Νερό για όλους: να μην μείνει κανείς πίσω» (Leaving Noone Behind),  το οποίο απορρέει από το Στόχο 6 της Ατζέντας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που αφορά στην εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης στα ύδατα έως το 2030 και τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Επί του παρόντος, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ και της ΟΥΝΕΣΚΟ, δυστυχώς υπολογίζεται ότι πάνω από 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ασφαλές νερό για το σπίτι, περισσότερα από 700 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε μέρα από διάρροια που συνδέεται με μη ασφαλές νερό, ενώ τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις νερού για τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο. * 
Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν τη σημαντική προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι, χωρίς διακρίσεις, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό


Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν τη σημαντική προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι, χωρίς διακρίσεις, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.


*    Πηγές αναρτήσεων  OHE – «Water for all citizens» και UNESCO – «World Water Day».



Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, ίσως και για να μην ξεχνιόμαστε ότι το θέμα αφορά μόνο χώρες του τρίτου κόσμου, εμείς θεωρούμε τη συνταγματική κατοχύρωση και στη χώρα μας του νερού ως δημόσιου αγαθού στο οποίο πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις, πρόκληση προς όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις στην συνταγματική αναθεώρηση στη νέα βουλή.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για αυτή την ιστοσελίδα.
Tα σχόλια θα δημοσιεύονται μετά την έγκριση του διαχειριστή