Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Επιστολή προς Υπουργείο Οικονομικών, Εταιρεία ακινήτων Δημοσίου ΑΕ, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εξαίρεση ,των οικοπέδων της ζώνης Α΄ απολύτου προστασίας της ρεματιάς, από την μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ ΑΕ.



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ-ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 

Δ. Ρουμπέση  34, 15234  Χαλάνδρι
Τηλ.  210-6832776
Κιν. 6944246965 / 6932615627






Χαλάνδρι 15 Ιανουαρίου 2019
                                                                                                           αρ. πρωτ. 04/2019

Προς:

1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
    Γεν. Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας
    Καρ. Σερβίας 8
   101 84, Αθήνα
2. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΕ
    Βουλής 7
    105 62, Αθήνα
3. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
    Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος
    Μεσογείων 119
    115 26 Αθήνα
    Ειδική Γραμματεία Υδάτων
    Αμαλιάδος 17
    115 23, Αθήνα
5. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
    Διεύθυνση Μελετών & Έργων
   Αστικών Αναπλάσεων
   Αμαλιάδος 17
   115 23, Αθήνα


Κύριοι,

Με την  υπ΄αριθμ. 86/18.6.2018 απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΦΕΚ 2317/19.6.2018) και  την υπ΄αριθμ. 0004587ΕΞ2018/19.6.2018 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μεταβιβάστηκαν στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤ.Α.Δ.Α.Ε.)  - με εξαιρετική σπουδή και μεγάλη προχειρότητα και όχι πρόθεση θέλουμε να πιστεύουμε - ιδιοκτησίες του δημοσίου προς «αξιοποίηση». Μεταξύ αυτών και οικοπέδων που άπτονται της ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου.

Η ρεματιά Πεντέλης-Χαλανδρίου διασχίζει 4 Δήμους (Πεντέλη, Βριλήσσια, Μαρούσι, Χαλάνδρι) και τελεί υπό προστασία από σχετικό ΠΔ (ΦΕΚ 659/Δ/6-9-95). Στο ΠΔ αυτό καθορίζεται Ζώνη Α «απολύτου προστασίας» κατά μήκος του ρέματος στην οποία απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση.  Επομένως,  οικόπεδα (δημόσια ή όχι) που βρίσκονται εντός της ζώνης αυτής δεν έχουν δυνατότητα «αξιοποίησης» οποιασδήποτε μορφής, κατά τεκμήριο δεν περιλαμβάνονται στα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και δεν έχουν συντελεστές δόμησης. Κατά συνέπεια έχουν μηδενική οικονομική αξία για την ΕΤΑΔ ΑΕ. Αντίθετα,  έχουν ιδιαίτερα μεγάλη αξία για την βιωσιμότητα της ρεματιάς διασφαλίζοντας την ύπαρξη και συνέχειά της, την αντιπλημμυρική της λειτουργία και την περιβαλλοντική της σημασία.

Από στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι σήμερα από τους Δήμους διέλευσης στην παραπάνω κατηγορία ανήκουν 17 οικόπεδα στον Δήμο Χαλανδρίου, 14 στον Δήμο Αμαρουσίου, ευτυχώς κανένα στο Δήμο Βριλησσίων και 25 οικόπεδα στον Δήμο Πεντέλης (αναλυτικά στοιχεία επισυνάπτονται). 

Ζητούμε την άμεση εξαίρεση των ανωτέρω οικοπέδων από την δικαιοδοσία της ΕΤΑΔ ΑΕ και την απόδοση της κυριότητάς τους στους κατά νόμο υπεύθυνους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρξει οριστική διευθέτηση του θέματος.  Διευκρινίζουμε επίσης ότι ο σύλλογός μας θα εναντιωθεί σε κάθε απόπειρα αλλαγής των προβλεπόμενων σε σχέση με τους περιορισμούς στις χρήσεις γης, προσφεύγοντας στα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης και με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Με αφορμή την περίπτωση του ρέματος Πεντέλης-Χαλανδρίου θέλουμε να θίξουμε και ευρύτερα το θέμα των ρεμάτων (αστικών ή μη) που ανήκουν σε παρόμοια κατηγορία, δεδομένου ότι δεν έχουμε δει ακόμη την φημολογούμενη «τροπολογία» προστασίας τους.

Είναι προφανές ότι καμία παρέμβαση της ΕΤΑΔ ΑΕ δεν πρέπει να γίνει χωρίς να υπάρξει οριοθέτηση των ρεμάτων. Επίσης οι εμπειρίες από τραγικά συμβάντα των τελευταίων ετών θα έπρεπε να μας κάνει εξαιρετικά αρνητικούς σε ότι αφορά στην στέρηση παρόχθιων χώρων και χώρων εκτόνωσης των ρεμάτων.
Αναμένουμε σχετικές πρωτοβουλίες από το ΥΠΕΝ.

Παρακαλούμε για τις απαντήσεις σας.

Συνημμένα:  3 πίνακες, 5 χάρτες

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η Πρόεδρος                                                                                  Η Γεν. Γραμματέας



Ε. Χαλάτση                                                                                       Μ.Ε. Σμαραγδή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για αυτή την ιστοσελίδα.
Tα σχόλια θα δημοσιεύονται μετά την έγκριση του διαχειριστή