Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

Απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Γ. Καραμέρου στο σύλλογο Ρεματιάς

Ημερομηνία:13/04/2017
κα ΚΕΛΛΥ ΔΑΝΟΥ
 
Πρόεδρο Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος
και Ρεματιάς Πεντέλης- Χαλανδρίου
 
Κυρία Πρόεδρε,
 
Σε συνέχεια των συναντήσεων μας και σε απάντηση επί των ζητημάτων που θέσατε επιτρέψτε μου να σας γνωστοποιήσω τα ακόλουθα: 
 
Αδιαπραγμάτευτη θέση της Περιφέρειας Αττικής είναι η πλήρης εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την προστασία και ανάδειξη της ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου.
 
Η ρεματιά είναι προστατευόμενο τοπίο και ουδεμία παρέκκλιση από τις χρήσεις γης και τους λοιπούς περιορισμούς που έχουν τεθεί είναι αποδεκτή. Συνεπώς η αγωνία είναι κοινή, υπάρχει σύμπνοια απόψεων, αλλά και βούληση για συντονισμένες προσπάθειες.
 
Στην κατεύθυνση αυτή, η Περιφερειακή Αρχή πρόκειται να χρηματοδοτήσει την εκπόνηση μελέτης οριοθέτησης της ρεματιάς, εντάσσοντας τη σχετική δαπάνη στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας μολονότι πρόσφατα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει εκφράσει τη βούληση να προχωρήσει σε συνολικές κεντρικές παρεμβάσεις διευθέτησης εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με τα ρέματα της Αττικής.
 
Επιπλέον, πρόκειται άμεσα να διερευνήσουμε τη βιωσιμότητα της σύστασης Φορέα Διαχείρισης της Ρεματιάς, όπως ορίζει το ΠΔ, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους δήμους και τους τοπικούς περιβαλλοντικούς φορείς.
 
Τέλος ως προς τους υγειονομικούς ελέγχους στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων να είστε βέβαιοι ότι αυτοί είναι αυστηροί και εντατικοί, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις αντίστοιχες Μονάδες που λειτουργούν στη χωρική μας αρμοδιότητα.
 
Σας ευχαριστώ και προσβλέπω πάντα στη συνεργασία σας.
 
Γιώργος Καραμέρος
 
Αντιπεριφερειάρχης
Βόρειου Τομέα Αθηνών
 
 
--------------------------------------------
 
Για την πληρότητα της ενημέρωσης υπενθυμίζουμε ότι η επιστολή μας προς τον Αντιπεριφερειάρχη Β.Τομέα Αττικής κ. Καραμέρο ήταν η παρακάτω :


Χαλάνδρι 6/3/2017
  Αρ.πρωτ.640
Προς: Αντιπεριφερειάρχη Β.Τομέα Αττικής κ. Καραμέρο

Θέμα:  Ρεματιά Πεντέλης- Χαλανδρίου


Αξιότιμε  Αντιπεριφερειάρχα

 Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1990. Σκοπός του είναι η διατήρηση  της φυσιογνωμίας της Ρεματιάς, η προστασία του περιβάλλοντος χώρου της και η αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων όλων των παραρεμάτιων  Δήμων, από το 2001 και μετά.

Οι πάσης φύσεως παρεμβάσεις μας, έχουν ως γνώμονα το συμφέρον της Ρεματιάς και του περιβάλλοντος.

Με βάση τα ανωτέρω και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας τα θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης είναι:

·         Οριοθέτηση του Ρέματος στο σύνολό του, για τη διασφάλιση ενιαίας υδραυλικής και περιβαλλοντικής μελέτης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη και τη διατήρηση του φυσικού σχηματισμού. Το ρέμα είναι ένα σύνολο από αλληλοεξαρτώμενα στοιχεία και είδη που δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά. Τέλος,  είναι προφανές ότι τεχνικά έργα σε ένα μικρό κομμάτι του ρέματος, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν αντιπλημμυρική προστασία με λογική 50ετίας που οι σύγχρονες μελέτες επιβάλλουν.

·         Δημιουργία Διαδημοτικού Φορέα διαχείρισης πάγιο αίτημα του συλλόγου μας, για τη διασφάλιση της συνοχής του σχεδιασμού, της επίβλεψης και εντέλει της προστασίας του ρέματος.

·         Ενιαία ανάπλαση και αποκατάσταση των παραρεμάτιων χώρων

·         Αποκατάσταση της φυσικής κοίτης

·         Υποβοήθηση της βλάστησης με φυτεύσεις που θα σέβονται τη γηγενή χλωρίδα.

·         Καθαρισμός καθόλη τη διάρκεια του έτους με ήπια μέσα (χωρίς τη χρήση βαρέων οχημάτων) αποφεύγοντας την περίοδο Μαρτίου-Σεπτεμβρίου (λόγω αναγκών της ορνιθοπανίδας).

·         Αποκατάσταση, από την τεχνική σας υπηρεσία, των σημείων που έχουν υποστεί καθίζηση λόγω πλημυρών και εγκυμονούν κινδύνους για τους πολίτες (πχ Ροδοδάφνης και Κορυτσάς στο Πολύδροσο Αμαρουσίου έμπροσθεν της παιδικής χαράς, σημείο που παραμένει πλημμελώς φυλασσόμενο με συρματόπλεγμα εδώ και 5 χρόνια!! παρά τις οχλήσεις μας).

·         Ανάπλαση και φύτευση, του εναπομείναντα χώρου της Ρεματιάς μετά τη διάνοιξη της οδού Φραγκοκλησιάς, περίπου 10 στρεμμάτων που αποψιλώθηκε για τα έργα, ώστε να αποκατασταθεί κατά το δυνατόν το τοπίο που παραμένει επί πολλά χρόνια αφύτευτο, υποβαθμίζοντας τη γύρω περιοχή και αλλοιώνοντας το περιβάλλον της ρεματιάς και το οποίο έχουμε ζητήσει με έγγραφό μας από τις 17/12/2014  αρ.πρωτ.598

·         Έγκαιροι ψεκασμοί για την αποφυγή ύπαρξης κουνουπιών.

·         Αντιμετώπιση των θεμάτων, ρύπανσης και ασφάλειας παράνομων παροχετεύσεων

α) κλείσιμο της πανσιόν ηλικιωμένων Relax η οποία βρίσκεται  στη Α΄ζώνη προστασίας του Ρέματος, έχει εκδοθεί απόφαση του Νομάρχη για το κλείσιμό της από το 2004 καθώς έχουν πνιγεί άτομα λόγω πλημμύρας και λειτουργεί βόθρος με διαχείριση των απορριμμάτων ως κοινών, μαζί με τα οικιακά ενώ είναι νοσοκομειακά.

β)στην οδό Περικλέους και στους παράδρομους αυτής στη Νέα Πεντέλη και σε            ένα από τα πιο ανέγγιχτα κομμάτια της ρεματιάς, εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες είναι γνωστό πως οι οικίες που δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ, ρίχνουν τους βόθρους τους στη Ρεματιά. Αυτό είναι γνωστό σε όλες τις δημοτικές αρχές από το 1995 και μετά, οι οποίες ουδέποτε έχουν πραγματικά ασχοληθεί με τη λύση του προβλήματος .

γ)στις δύο πηγές της Ρεματιάς (Αγία Τριάδα Νέας Πεντέλης) και Κρυόβρυση Παλαιάς Πεντέλης υπάρχει ανεξέλεγκτη ρίψη μπαζών, σκουπιδιών και μαρμάρων, από παράνομες λατομήσεις, χωρίς έλεγχο από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή. Οι πηγές έχουν κυριολεκτικά θαφτεί κάτω από τους τόνους μπαζών.


     Αναμένοντας  τις ενέργειές  σας .


                                                     Με εκτίμηση για  το Δ.Σ.

               Η πρόεδρος                                                                           Η Γ.Γραμματέας
             Κέλλυ Δάνου                                                                        Ματρώνη Δικαιάκου
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για αυτή την ιστοσελίδα.
Tα σχόλια θα δημοσιεύονται μετά την έγκριση του διαχειριστή