Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Παρατηρήσεις στο τρόπο εφαρμογής της ελεγχόμενης στάθμευσης στο Χαλάνδρι και στην πρόταση του κ Δημάρχου Χαλανδρίου για τους κοινόχρηστους χώρους


Δελτίο Τύπου

Με επιστολή μας προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Χαλανδρίου κ Γεώργιο Θεοδώρου ζητήσαμε να τοποθετηθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο  της 29ης Μαΐου, προ ημερησίας διατάξεως για λίγα λεπτά, προκειμένου να ενημερώσουμε το Σώμα για θέματα προστασίας της Ρεματιάς.  Μας ενημέρωσε τηλεφωνικά πως σύμφωνα με τον καλλικράτειο κανονισμό λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων δεν επιτρέπεται ο «καθένας» [όπως μας απεκάλεσε]  να λαμβάνει τον λόγο και να μιλάει σε αυτά. Τυπικά είχε δίκιο αλλά ουσιαστικά  στερεί από τους πολίτες και τους φορείς   ένα δικαίωμα που επί προεδρίας του νυν δημάρχου κ Γιώργου Κουράση ασκούσαμε άνευ κωλύματος,  επί χρόνια επ’ ωφελεία όλων. Μας μένει λοιπόν μόνο ο τύπος και το διαδίκτυο για την άσκηση του βασικού δημοκρατικού δικαιώματος της πληροφόρησης, της διαμαρτυρίας και της ανταλλαγής απόψεων.  Η τοποθέτηση μας θα ήταν η εξής:  

Ο Σύλλογός μας εδώ και χρόνια, εκτός των άλλων θεμάτων, ασχολείται με το θέμα της προστασίας των ελεύθερων χώρων, της τήρησης της νομιμότητας κατά την κατάληψή τους  καθώς και της προσβασιμότητας των πεζοδρομίων.
1. Στα πλαίσια αυτά,  κατά την συζήτηση του σχεδίου για την ελεγχόμενη στάθμευση ενημερώσαμε την επιτροπή διαβούλευσης ότι σύμφωνα με την παράγραφο 5α του άρθρου 4 του Π.Δ/τος 659/Δ/1995 για την προστασία της Ρεματιάς επιβάλλεται η διαμόρφωση των  υφισταμένων οδών πέριξ της ζώνης Α σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας ή πεζοδρόμους  εφαπτόμενους στις  οικοδομικές γραμμές των οικοδομικών τετραγώνων για την αποκλειστική εξυπηρέτηση των κατοίκων.
  Επομένως η διαμόρφωση σε πεζόδρομο ή οδό ήπιας κυκλοφορίας   της οδού Δάσους [στο τμήμα  που δεν είναι ήδη πεζοδρομημένη] και της οδού Ράχης είναι υποχρεωτική και δεν μπορούν  να χρησιμοποιηθούν  ως χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα πεζοδρομήθηκαν η οδοί Ήβης και Ελικώνος –τα παρτέρια της οποίας είναι σε άθλια κατάσταση- αντί κατά προτεραιότητα, για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους, να πεζοδρομηθούν  οι παραρεμάτιοι δρόμοι.  
2. Στην πρόταση του Δημάρχου κ. Γ. Κουράση, για την κατάληψη κοινοχρήστων χώρων,  που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και έχει   τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προτείνουμε να προστεθεί το εξής  στο άρθρο 19 «περιπτώσεις μη παραχώρησης κατάληψης δημοσίου χώρου»  
 «στην προστατευόμενη με το Π/Δ/γμα ΦΕΚ 659/Δ/1995 Π Δ/γμα Α ζώνη προστασίας του Ρέματος Πεντέλης-Χαλανδρίου και στην Β Ζώνη προστασίας  για τις χρήσεις, που   απαγορεύεται  να λειτουργούν σ' αυτή την περιοχή»

3. Δεν είδαμε να γίνεται ιδιαίτερη μνεία για την μόνιμη κατάληψη των πεζοδρομίων πρώτα  από την πολιτεία όπως στέγαστρα στάσεων λεωφορείων, στύλοι με πινακίδες  σημάτων τροχαίας -  συχνά πάνω στις ζώνες κυκλοφορίας των τυφλών -  κολώνες φωτισμού  [ όπως αυτές στην οδό Ηρ Αττικού ] παγκάκια κλπ ή από ιδιώτες – γλάστρες, δέντρα, κολονάκια – που εμποδίζουν την προσβασιμότητα  και τον τρόπο αντιμετώπισης και τιμωρίας των παραβατών. Για τις χρήσεις αυτές κανείς δε ζητά άδεια – ώστε να μην του δοθεί- και κανείς δεν τιμωρείται. Προτείνεται η θέσπιση προθεσμίας 6 μηνών για να απομακρυνθούν, που θα ισχύει τόσο για τους ιδιώτες όσο και για την αρχές του κράτους  και η θέσπιση  προστίμων για τους παραβάτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για αυτή την ιστοσελίδα.
Tα σχόλια θα δημοσιεύονται μετά την έγκριση του διαχειριστή