H παρούσα δημοτική αρχή κατέστρεψε ένα χώρο πρασίνου στην πλατεία Δούρου και στη θέση του "φύτεψε" τραπεζοκαθίσματα και μια λιμνούλα. Εγκαταλείπει αφύτευτους παραρεμάτιους χώρους- πίσω από το εμπορικό κέντρο Ερμείον, στην οδό Γυφτοπούλου [πάρκιγκ φορτηγών]. Γεμίζει το πάρκο πάνω από την Αττική οδό και την Κεντρική Πλατεία με υδροβόρο και πολυέξοδο γκαζόν.- το τελευταίο απροσπέλαστο για τους χρήστες της πλατείας και φυσικά για τα παιδιά , που ξεσπούν την ενεργητικότητά τους καταστρέφοντας τα μαρμάρινα σκαλοπάτια με τα skate-board κλπ κλπ.
Η οικολογική διάσταση δεν την ενδιαφέρει. Μήπως την ενδιαφέρει η οικονομική;
Ένα ώριμο δέντρο εκτιμάται ότι προσφέρει, συνολικά, περιβαλλοντικά οφέλη αξίας 125.000 ευρώ
Aρθρο στην Καθημερινή της 4ης Νοεμβρίου 2010
Της Τανιας Γεωργιοπουλου
«Πόσα προσφέρει ένα δέντρο»; Η απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση δεν είναι τα προφανή οφέλη του πρασίνου ή τουλάχιστον όχι μόνο αυτά. Ενα ώριμο δέντρο ηλικίας 50 ετών στη διάρκεια της ζωής του εκτιμάται ότι προσφέρει περιβαλλοντικά οφέλη αξίας 125.000 ευρώ. Ενα στρέμμα δεντροφυτεμένο με 40-50 ώριμα δέντρα έχει τη δυνατότητα να δεσμεύσει 650 κιλά διοξείδιο του άνθρακα ανά έτος, περίπου τις εκπομπές ενός αυτοκινήτου (που διανύει 3.000-4.000 χιλιόμετρα) ανά έτος. Ενα αστικό πάρκο 800 στρεμμάτων καθαρίζει την ατμόσφαιρα από τοξικούς ρυπαντές, βοηθώντας όχι μόνο την υγεία των κατοίκων αλλά και εξοικονομώντας χρήματα. Οι απορρυπαντικές του υπηρεσίες που προσφέρονται δωρεάν αποτιμώνται από διεθνή ινστιτούτα σε περίπου 29.000 ευρώ ετησίως.
Παράλληλα όταν πέριξ του σημείου όπου βρίσκεται ένα κτίριο υπάρχει πράσινο, η αξία του ακινήτου αυξάνεται από 5-18% σε σχέση με άλλα ακίνητα στην ίδια περιοχή που δεν διαθέτουν φύτευση.
«Η ανάπτυξη του αστικού πρασίνου δεν είναι διακόσμηση και μπορεί να αποφέρει σημαντικά και μετρήσιμα οικονομικά οφέλη», τόνισε ο γεωπόνος κ. Σταμάτης Σεκλιζιώτης ... Η έλλειψη πρασίνου στις πόλεις κοστίζει πολύ στην οικονομία καθώς χρειάζεται να πληρώνουμε για υπηρεσίες και οφέλη που σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε δωρεάν. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ έχει βρεθεί ότι οι απορροές του νερού της βροχής μειώνονται σε ποσοστό έως και 17% σε πόλεις που διαθέτουν επαρκές αστικό πράσινο με αποτέλεσμα να υπάρχει αντίστοιχη μείωση των δαπανών για αντιπλημμυρικά έργα, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται επάρκεια ύδατος ύδρευσης και άρδευσης.
Πλήρης καταγραφή
...Για να αποκομίσουμε τα περισσότερα δυνατά οφέλη από το αστικό πράσινο πρέπει αρχικά να έχουμε μια πλήρη καταγραφή των ελεύθερων εκτάσεων που υπάρχουν σε μια πόλη και του τρόπου και του ποσοστού που αυτές είναι φυτεμένες εφόσον πολλές φορές «μετράμε» ως πράσινο πλατείες όπου βασικά ευδοκιμούν οι τσιμεντόπλακες.
Λανθασμένη αντίληψη
Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το αστικό πράσινο συχνά δεν έχει καμία πραγματική σχέση με τη φύτευση, με αποτέλεσμα κυριολεκτικά να σπαταλάμε χρήματα. Δέντρα εγκλωβισμένα ανάμεσα στο τσιμέντο, «πάρκα» που δεν δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν βόλτα, να τα χαρούν, να ζήσουν μέσα σε αυτά, να τα χρησιμοποιήσουν και άρα να ενδιαφερθούν γι’ αυτά. «Η πόλη χρειάζεται τη δική της αστική δασοπονία, δέντρα, πράσινο, που να καλεί τον πολίτη να συμμετέχει στον δημόσιο χώρο»,
..Οι «Γεωπόνοι του κόσμου» ΜΚΟ που συστήθηκε με στόχο τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος στον αγροδιατροφικό τομέα και το περιβάλλον μπορούν να διαθέσουν δωρεάν μελέτες για τη φύτευση ελεύθερων χώρων στην Αθήνα σε όποιον δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα αναλάβει τη δέσμευση να τις πραγματοποιήσει
Νένα Ρήγα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για αυτή την ιστοσελίδα.
Tα σχόλια θα δημοσιεύονται μετά την έγκριση του διαχειριστή