Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

 


Η Παγκόσμια Ημέρα του Νερού (World Water Day), έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, κάτι που αποφασίστηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (Ρίο ντε Τζανέιρο, 1992). Είναι μια ημέρα υπενθύμισης της σημασίας του νερού και της επείγουσας ανάγκης διασφάλισης ενός βιώσιμου μέλλοντος στον πλανήτη μας, για να υπάρχει ΕΙΡΗΝΗ !

 Φέτος (22-03-2024), το επικοινωνιακό μήνυμα του ΟΗΕ είναι: «Leveraging Water for Peace – Το Νερό Μοχλός για την Ειρήνη» 

To μήνυμά του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο  Γκουτέρες το οποίο προσυπογράφουμε :

«Η δράση για το νερό είναι δράση για την ειρήνη. Και σήμερα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Ο κόσμος μας βρίσκεται σε ταραγμένα νερά. Οι συγκρούσεις μαίνονται, η ανισότητα είναι μεγάλη, η ρύπανση και η απώλεια βιοποικιλότητας είναι αχαλίνωτη και, καθώς η ανθρωπότητα συνεχίζει να καίει ορυκτά καύσιμα, η κλιματική κρίση επιταχύνεται με μια θανατηφόρα δύναμη – απειλώντας περαιτέρω την ειρήνη.

Ο πλανήτης μας θερμαίνεται – οι θάλασσες ανεβαίνουν, τα πρότυπα βροχών αλλάζουν και οι ροές των ποταμών συρρικνώνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ξηρασίες σε ορισμένες περιοχές και πλημμύρες και διάβρωση των ακτών σε άλλες. Εν τω μεταξύ, η ρύπανση και η υπερκατανάλωση θέτουν σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα φρέσκου, καθαρού, προσβάσιμου νερού από το οποίο εξαρτάται όλη η ζωή. Η μείωση των προμηθειών μπορεί να αυξήσει τον ανταγωνισμό και να πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ ανθρώπων, κοινοτήτων και χωρών. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο σύγκρουσης.

Το νερό για την ειρήνη είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νερού. Η επίτευξή του βασίζεται σε πολύ μεγαλύτερη συνεργασία. Σήμερα, 153 χώρες μοιράζονται υδάτινους πόρους. Ωστόσο, μόνο είκοσι τέσσερις έχουν αναφέρει συμφωνίες συνεργασίας για όλο το κοινό τους νερό. Πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες για να συνεργαστούμε διασυνοριακά και προτρέπω όλες τις χώρες να ενταχθούν και να εφαρμόσουν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το νερό – η οποία προωθεί τη βιώσιμη διαχείριση των κοινών υδάτινων πόρων.

Η συνεργασία για την προστασία του νερού μπορεί να τροφοδοτήσει και να διατηρήσει την ειρήνη. Η διαχείριση του νερού μπορεί να ενισχύσει την πολυμέρεια και τους δεσμούς μεταξύ των κοινοτήτων και να ενισχύσει την ανθεκτικότητα στις κλιματικές καταστροφές. Μπορεί επίσης να οδηγήσει στην πρόοδο προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης – που αποτελούν το θεμέλιο των ειρηνικών κοινωνιών – μεταξύ άλλων με τη βελτίωση της υγείας, τη μείωση της φτώχειας και της ανισότητας και την ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων και του νερού.

Ας δεσμευτούμε να εργαστούμε μαζί, να κάνουμε το νερό δύναμη συνεργασίας, αρμονίας και σταθερότητας και έτσι να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός κόσμου ειρήνης και ευημερίας για όλους»

Α. Γκουτέρες 

--------------------------------------

Σήμερα,  σε όλο τον κόσμο πολίτες, συλλογικότητες, κινήματα οργανώνονται και διεκδικούν το δικαίωμά τους στο νερό. Απαιτούν την πλήρη συμμετοχή τους στις πολιτικές αποφάσεις που αφορούν τη διαχείρισή του. Καταγγέλλουν τον έλεγχο των ιδιωτικών συμφερόντων πάνω στο νερό και αντιτίθενται σε έργα που θέτουν σε κίνδυνο το νερό. Διεκδικούν δικαιώματα σε ποτάμια, παγετώνες ή λίμνες.

 Αυτή η συλλογική ευθύνη των ανθρώπινων κοινοτήτων απέναντι στο νερό, το κοινό αγαθό όλων των ζωντανών όντων, δεν είναι απλά μια επιλογή.  Είναι σήμερα επιτακτική ανάγκη, γατί το νερό είναι κοινό αγαθό και η ζωή στον πλανήτη Γη εξαρτάται από αυτό!

Μια τέτοια μέρα η σκέψη μας  είναι κοντά στους λαούς που μάχονται για το δικαίωμά τους στην ύπαρξη και την αξιοπρεπή διαβίωση. Η σκέψη μας είναι στο λαό της Παλαιστίνης, όπου παιδιά και άνθρωποι στην Γάζα εκλιπαρούν και κλαίνε για λίγο νερό.

 

ΤΟ  ΝΕΡΟ ΜΟΧΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ σε όλο τον κόσμο.

Πηγές στα Βαρδούσια (φωτό Β. Περλέρος 22.3.24)

 

Το Δ.Σ.

22/3/2024

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για αυτή την ιστοσελίδα.
Tα σχόλια θα δημοσιεύονται μετά την έγκριση του διαχειριστή