Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Η σημασία της προσβασιμότητας στην προστασία των ρεμάτων


Η σημασία της προσβασιμότητας στην προστασία των ρεμάτων

(η κβαντική μηχανική στην υπηρεσία μας)

 
Αντί για εισαγωγή:

Η αρχή της απροσδιοριστίας ή διαφορετικά αρχή της αβεβαιότητας είναι βασικό αξίωμα της κβαντικής μηχανικής που διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1927 από τον Βέρνερ Χάιζενμπεργκ (Werner Heisenberg, 1901 - 1976). Σύμφωνα με την αρχή της απροσδιοριστίας είναι αδύνατο να μετρηθεί ταυτόχρονα και με ακρίβεια, ούτε πρακτικά, ούτε και θεωρητικά η θέση και η ταχύτητα, ή ορμή, ενός σωματίου. Η απροσδιοριστία αυτή δεν αναφέρεται στην ανικανότητα του ανθρώπου να παρατηρήσει ορισμένα φαινόμενα στον μικρόκοσμο αλλά σε μία πραγματική ιδιότητα του Φυσικού Κόσμου, η οποία εμφανίζεται και πειραματικά. Ο λόγος που δεν βλέπουμε αυτή την αβεβαιότητα στην καθημερινότητα είναι ότι εμφανίζεται σε πολύ μικρή κλίμακα και γίνεται κυρίως εμφανής στον μικρόκοσμο.

(από Wikipedia)

 

Όχι μόνον στον μικρόκοσμο!

Παρακάτω θα δούμε ότι ένα τέτοιο «αξίωμα» μπορεί να εφαρμοστεί και στα ρέματα: Τι άλλο παρά η αδιαφάνεια και η κρυφή νύχτα μπορεί να βοηθά όσους αδιαφορούν για τα ρέματα να τα ρυπαίνουν με κάθε μορφής μπάζα, διευθετήσεις, λύματα ή καταπατήσεις;
 
Η ύπαρξη ενός μονοπατιού που επιτρέπει στους κατοίκους της περιοχής την εύκολη πρόσβαση στις όχθες των ρεμάτων, εκτός από χρήσιμη ψυχαγωγία, προσφέρει και τη (δυστυχώς αναγκαία) δυνατότητα παρατήρησης των τυχών παρανομιών, σκουπιδιών, λυμάτων καθώς και κάθε είδους καταπάτησης. Όπως ακριβώς ένα φωτόνιο εκτρέπει την πορεία ενός σωματιδίου προκειμένου αυτό να μας γίνει ορατό έτσι και ο συνειδητοποιημένος πολίτης, που βλέπει και παρατηρεί τον κόσμο γύρω του, έχει τη δυνατότητα να τον αλλάξει (προς το καλύτερο ελπίζουμε).
 
Να ένα ακόμα σκεπτικό για το οποίο ο σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου έχει πάγιο αίτημα την δημιουργία παραρεμάτιου μονοπατιού σε όλο το μήκος της Ρεματιάς αυτής αλλά και σε όλα τα ρέματα της περιοχής μας. Αν οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής γνωρίσουν καλύτερα τις ομορφιές των μικρών αυτών παραδείσων, που υπάρχουν κρυμμένοι ανάμεσα από τα σπίτια και τους δρόμους, θα μπορέσουν να ενδιαφερθούν περισσότερο για την προστασία και τη διατήρησή τους. Η ρεματιά «μας» ειδικά αποτελεί ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο για το ευρύτερο λεκανοπέδιο, μιας και είναι ένα τμήμα της φύσης ενταγμένο μέσα στον αστικό ιστό. Η βιοποικιλότητα, το οξυγόνο και η δροσιά που προσφέρει, ιδιαίτερα του καλοκαιρινούς μήνες, δεν έχουν ακόμα καταγραφεί και αποτιμηθεί σε όλη τους την ευρύτητα.

Παράλληλα, ο σύλλογος μας έχει ολοκληρώσει την έκδοση του πεζοπορικού χάρτη της ρεματιάς στην περιοχή του δήμου ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ (επανεκδόθηκε το 2019 – μπορείτε να τον προμηθευτείτε δωρεάν στα σημεία διανομής που αναφέρονται στο blog μας: sosrematia.blogspot.com στη σελίδα: Οι χάρτες της ρεματιάς ή να τον κατεβάσετε ελεύθερα σε ψηφιακή μορφή από το blog μας).  Ακολουθούν και οι υπόλοιπες περιοχές της Ρεματιάς στο εγγύς ή απώτερο μέλλον…

Έχοντας πει τα παραπάνω αξίζει βέβαια σε έναν προστατευμένο φυσικό τόπο να υπάρχει και ένα σημαντικό τμήμα της περιοχής απομονωμένο από τη συχνή ανθρώπινη παρουσία προκειμένου να βρίσκουν καταφύγιο και να φωλιάζουν τα ζώα της περιοχής (πουλιά, ερπετά, αλεπούδες, σκαντζόχοιροι, κ.ο.κ.)
 

Αλέξανδρος Αργυρόπουλος, Νοέμβριος 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για αυτή την ιστοσελίδα.
Tα σχόλια θα δημοσιεύονται μετά την έγκριση του διαχειριστή