Προκαλεί εντύπωση σ αυτόν που διαβάζει το πρόγραμμα με τον τίτλο «Αθήνα – Αττική 2014», που παρουσιάστηκε από την Υπουργό Π.Κ.Α κ Τίνα Μπιρμπίλη το γεγονός ότι δεν έγινε καμιά μνεία ή πρόβλεψη για τα ρέματα της Αττικής.
Όπως τονίστηκε από την κ Υπουργό «η κλιματική αλλαγή επιβαρύνει το ήδη κακό περιβάλλον της πόλης» και ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι η βελτίωσή του
Πριν επομένως από την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου που κινδυνεύει να μετατραπεί σε πάρκιγκ ή να γεμίσει τραπεζοκαθίσματα όπως πχ η πεζοδρομημένη Βουκουρεστίου ή σε υπαίθριο παζάρι μήπως θα ήταν αποτελεσματικότερο για τη βελτίωση του κλίματος της Αττικής να προσεχθούν τα ρέματα; Υπάρχουν αρκετά στην Αττική και τα περισσότερα έχουν εγκαταλειφθεί στην «καλή» διάθεση των Δήμων και στην εθελοντική δράση της τοπικής κοινωνίαςΈνα τέτοιο ρέμα μήκους 6,5 χλμ που διασχίζει έξι πυκνοκατοικημένους και εξαιρετικά βεβαρημένους με ρύπους Δήμους είναι το Ρέμα Πεντέλης-Χαλανδρίου. Είναι ένας φυσικός σχηματισμός προστατευόμενος με Π.Δ/γμα από το 1995 για τον οποίο δεν έχουν γίνει ούτε τα στοιχειώδη από τα προβλεπόμενα σ΄ αυτό.
Η ένταξή του σε ένα γενικότερο σχεδιασμό όπως ο προαναφερόμενος ο οποίος θα του εξασφάλιζε μια ενιαία διαχείριση με αποφασιστικές αρμοδιότητες που θα τον προστάτευε από παράνομες χρήσεις, καταπατήσεις και αδόκιμες έως εγκληματικές παρεμβάσεις θα επαρκούσε για την διατήρηση της έκτασής του και την προστασία της πανίδας και της χλωρίδας του.
Αν αυτά τα ελάχιστα δεν μπορεί να προσφέρει η πολιτεία για την προστασία του περιβάλλοντος τότε οι λέξεις έχουν χάσει προ πολλού το νόημά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για αυτή την ιστοσελίδα.
Tα σχόλια θα δημοσιεύονται μετά την έγκριση του διαχειριστή