Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Δύο επιστολές μας σχετικά με τις απαράδεκτες υπερβάσεις ύψους κτιρίων

Ο σύλλογος μας έστειλε σήμερα 2 επιστολές για το μείζον θέμα της υπέρβασης ύψους κτιρίων στη Β' ζώνη προστασίας ρεματιάς - και όχι μόνο - λόγω πρόσφατων αντιπεριβαλλοντικών διατάξεων.

Η μία προς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κο. Ταγαρά και η άλλη προς τους 4 παραρεμάτιους δήμους (και με κοινοποίηση στον Βόρειο Τομέα της Περιφέρειας Αττικής):



Χαλάνδρι, 30 Νοεμβρίου 2022

ΠΡΟΣ                                                                                     αρ. πρωτ.   16/2022

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

κ. Νικ. Ταγαρά                                                                  email : secdepmin.per@ypen.gr


ΘΕΜΑ:  Προσαυξήσεις σ.δ. και  ύψους (ορόφων)  κτηρίων των  άρθρων  10 &  15 του  ν. 4067/12 (ΝΟΚ) στην Β’ ζώνη του ρέματος Πεντέλης-Χαλανδρίου - σχετική ΥΑ 110406/3757/24.10.2022

 

Αξιότιμε κε Υφυπουργέ,

     Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με την ΥΑ την οποία εκδώσατε στις 24/10/2022 και η οποία δίνει τη δυνατότητα  σε υφιστάμενες και νέες οικοδομές να μετατρέπουν τις προσαυξήσεις που προβλέπονται στον ΝΟΚ ως πολεοδομικά κίνητρα (άρθρα 10 &  15) σε επιπλέον ύψος (και ορόφους), εξαιρουμένων των ειδικών καθεστώτων των παραδοσιακών οικισμών και των αρχαιολογικών χώρων. 

     Η Απόφασή σας αυτή θίγει εκ νέου υφιστάμενα ειδικά καθεστώτα προστασίας (ιστορικά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά, κοινωνικά κλπ), χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης και συναίνεσης των τοπικών αρχών και φορέων, με μία οριζόντια ρύθμιση.  Θέμα για το οποίο υπάρχει παρελθόν και νομολογία τόσο του ΣτΕ όσο και Διοικητικών Δικαστηρίων. 

     Αναφερόμαστε ειδικότερα στην περίπτωση της Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου μήκους 6,5 χλμ η οποία προστατεύεται από ΠΔ (ΦΕΚ 659/Δ/1995), οι ρυθμίσεις του οποίου έχουν ενσωματωθεί στα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια τεσσάρων παραρεμάτιων Δήμων (Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Αμαρουσίου, Πεντέλης)  και όπου η καταστρατήγηση των περιορισμών καθ’ ύψος έχει ήδη εφαρμοστεί με την έκδοση οικοδομικής άδειας στη δημοτική κοινότητα Μελισσίων του Δήμου Πεντέλης.   Κατά της οικοδομικής άδειας αυτής

 

έχει γίνει προσφυγή  κατοίκων στο Διοικητικό Εφετείο και έχει διαταχθεί αναστολή εργασιών μέχρι την εκδίκασή της.  Δυστυχώς η παρέμβαση των Υπηρεσιών σας  και  ειδικότερα της  Δ/νσης Σχεδιασμού Μητροπολιτικών Αστικών & Περιαστικών Περιοχών (Α.Π.: ΥΠΕΝ/ΔΣΜΠ/506/4/22.01.2021) έδωσε το πράσινο φως, για την “περιορισμένη ισχύ” του υφιστάμενου καθεστώτος.

     Θέλουμε να θεωρήσουμε τα ανωτέρω ως παράλειψη ή άγνοια των συνθηκών και όχι ως συνειδητή προσπάθεια οπισθοδρόμησης στον τομέα του βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος ή προεκλογικού bonus με την υπερεκμετάλλευση της αστικής γης.  Γιαυτό το λόγο σας ζητάμε άμεσα να παγώσει με δική σας πρωτοβουλία η έκδοση οικοδομικών αδειών ανέγερσης νέων οικοδομών ή προσθηκών σε υφιστάμενες, στις ζώνες όπου ισχύει ειδικό καθεστώς, μεταξύ αυτών και στην ρεματιά μας.   Ώστε να δοθεί και σε εσάς η δυνατότητα να διερευνήσετε τις συνέπειες εφαρμογής μιας τέτοιας οριζόντιας ρύθμισης και να επανεκτιμήσετε το ζητούμενο, αναθεωρώντας πλήρως την ΥΑ.

     Η ρεματιά Πεντέλης-Χαλανδρίου δεν είναι μόνον ένας χώρος που διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την φυσική του κατάσταση, δεν λειτουργεί μόνον σαν αντιπλημμυρική ασπίδα, δεν επιδρά μόνον θετικά στο μικροκλίμα της γειτνιάζουσας περιοχής κατοικίας διασπώντας φαινόμενα θερμικής νησίδας. Αποτελεί χώρο στον οποίο από αρχαιοτάτων χρόνων δραστηριοποιείται ο άνθρωπος,  αφού οι πρώτοι οικισμοί δημιουργήθηκαν δίπλα της. Σε αυτή - παρόλη την άναρχη αστική ανάπτυξη - βρίσκουμε ακόμη τα υπολείμματα αρχαίων και νεώτερων υδραγωγείων που τροφοδοτούσαν κλάδο του Αδριάνειου Υδραγωγείου.  Και κυρίως είναι ένας χώρος στα μονοπάτια και πλατώματα του οποίου βρίσκουν  διέξοδο  χιλιάδες κάτοικοι των πυκνοκατοικημένων πλέον περιοχών μας. Ας μην υψώσουμε τείχη γύρω της. Αλλά και γύρω μας – αρκετά υπάρχουν.

     Ο Σύλλογός μας, με 35 χρόνια συνεχούς παρουσίας και δράσης, έχει πλήρη εικόνα των προβλημάτων τα οποία θα δημιουργήσει η Απόφασή σας στις περιοχές κατοικίας μας και ειδικότερα στην παραρεμάτια ζώνη και στο ρέμα. Είναι επίσης αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια αντίδρασης και θεσμικών πρωτοβουλιών.

    

     Ευελπιστούμε στην ανταπόκρισή σας  και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία και πληροφόρηση. 

Με εκτίμηση,

 



Η δεύτερη επιστολή προς τους τέσσερις παραρεμάτιους δήμους & κοινοποίηση στον Βόρειο Τομέα της Περιφέρειας Ατικής με τα συνημμένα της:


          Χαλάνδρι, 30 Νοεμβρίου 2022                                                                                                                                                             αρ.πρωτ.  17/2022            

 

ΠΡΟΣ

1.  Δήμαρχο Πεντέλης

     Κα. Δ. Κεχαγιά

2.  Δήμαρχο Βριλησσίων

     Κο. Ξ. Μανιατογιάννη

3.  Δήμαρχο Αμαρουσίου

      Κο. Θ. Αμπατζόγλου

4.   Δήμαρχο Χαλανδρίου

      Κο. Σ. Ρούσσο 

 

Κοινοποιείται :

     Αντιπεριφερειάρχη Β’ Τομέα Αθήνας

     Κα. Λουκία Κεφαλογιάννη

 

ΘΕΜΑ:  ΥΑ ΥΠΕΝ 110406/3757/24.10.22  - Προσαυξήσεις σ.δ. και ύψους (ορόφων) κτηρίων των αρ. 10 & 15 του  ν. 4067/12 (ΝΟΚ) στη Β ζώνη του ρέματος Πεντέλης-Χαλανδρίου

 

Αξιότιμοι κυρία και κύριοι Δήμαρχοι,

       Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με την ΥΑ την οποία εξέδωσε στις 24/10/2022  ο Υφυπουργός ΥΠΕΝ κ. Ν.  Ταγαράς  (συν.1) και η οποία δίνει  τη δυνατότητα  σε υφιστάμενες και νέες οικοδομές να μετατρέπουν τις προσαυξήσεις που προβλέπονται στον ΝΟΚ ως “πολεοδομικά κίνητρα” (άρθρα 10 & 15) σε επιπλέον ύψος (και ορόφους), εξαιρουμένων των ειδικών καθεστώτων των παραδοσιακών οικισμών και των αρχαιολογικών χώρων. 

     Η Απόφασή αυτή θίγει εκ νέου υφιστάμενα ειδικά καθεστώτα προστασίας (ιστορικά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά, κοινωνικά κλπ), χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης και συναίνεσης των τοπικών αρχών και φορέων, με μία οριζόντια ρύθμιση. 

     Αναφερόμαστε ειδικότερα στην περίπτωση της Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου μήκους 6,5 χλμ η οποία προστατεύεται από ΠΔ (ΦΕΚ 659/Δ/1995), οι ρυθμίσεις του οποίου έχουν ενσωματωθεί στα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των τεσσάρων παραρεμάτιων Δήμων σας.  Η προσπάθεια καταστρατήγησης των περιορισμών καθ’ ύψος έχει ήδη εφαρμοστεί με την έκδοση οικοδομικής άδειας στη δημοτική κοινότητα Μελισσίων του Δήμου Πεντέλης. Κατά της οικοδομικής άδειας αυτής έχει γίνει προσφυγή  κατοίκων στο Διοικητικό Εφετείο και έχει διαταχθεί αναστολή εργασιών μέχρι την εκδίκασή της.  Αρωγός στην εφαρμογή του ΠΔ είναι και η κα Δήμαρχος Πεντέλης.   Δυστυχώς η παρέμβαση των Υπηρεσιών του ΥΠΕΝ και ειδικότερα της  Δ/νσης Σχεδιασμού Μητροπολιτικών Αστικών & Περιαστικών Περιοχών (Α.Π.: ΥΠΕΝ/ΔΣΜΠ/506/4/22.01.2021) (συν.2) έδωσε το πράσινο φως, για την  δήθεν “περιορισμένη ισχύ” του υφιστάμενου καθεστώτος έναντι μιας γενικής ρύθμισης  (θέση που δεν επιβεβαιώνεται από νομολογία του ΣτΕ και των Διοικητικών Δικαστηρίων ).

     Πέρα από την κατάλυση ειδικών καθεστώτων για λόγους προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος  - όπως η περίπτωση της ρεματιάς-  θεωρούμε ότι η ΥΑ αυτή θίγει καίρια και υποβαθμίζει και το αστικό περιβάλλον. Η “δήλωση” ότι δίνεται σε δημόσια χρήση τμήμα ενός οικοπέδου μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε μεγαλύτερο ιδιωτικό κήπο με ευθύνη συντήρησης από τον Δήμο, άχρηστη παροχή αφού θα είναι σημειακή και δεν θα συναρμόζεται με τον πολεοδομικό σχεδιασμό, μικρής διάρκειας ζωής αφού απουσία ελέγχου κάποια στιγμή θα υψωθούν αναχώματα (έστω με θάμνους αν όχι με κάγκελα).  Επιπλέον αποτελεί κατάφωρη  άρση της ισοτιμίας μεταξύ των κατοίκων  της ίδιας πολεοδομικής ενότητας, με υψηλού κόστους οικονομική επιβράβευση ιδιαίτερα στους Δήμους μας.  Αν θεωρηθεί τόσο χρήσιμη ρύθμιση η ανταπόδοση θα μπορούσε να λάβει άλλη μορφή (πχ φορολογικά κίνητρα) πάντα με την αξιολόγηση της χρήσης της από τις τοπικές αρχές. 

     Ο Σύλλογός μας, με 35 χρόνια συνεχούς παρουσίας και δράσης, έχει πλήρη εικόνα των προβλημάτων τα οποία θα δημιουργήσει η ΥΑ αυτή στις περιοχές κατοικίας μας και ειδικότερα στην παραρεμάτια ζώνη και στο ρέμα. Ζητούμε από τους τέσσερεις παραρεμάτιους Δήμους :

  • Να παρέμβουν στο ΥΠΕΝ για την πλήρη αναθεώρηση της ΥΑ όπως έκανε ήδη ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού με ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 
  • Να απαιτήσουν άμεσα από το ΥΠΕΝ και τις ΥΔΟΜ στις οποίες υπάγονται να “παγώσουν” την έκδοση αδειών “μεγάλου ύψους” και να ελέγξουν όσες έχουν εκδοθεί όπως έκανε ήδη ο Δήμος Αθηναίων. 
  • Να στηρίξει έμπρακτα την απόφαση του συλλόγου μας να εξαντλήσει κάθε μέσο θεσμικής αντίδρασης στην  καταστρατήγηση του ΠΔ προστασίας της ρεματιάς μας.

 

     Ευελπιστούμε στην ανταπόκρισή σας  και είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε συνεργασία και πληροφόρηση. 

 

Με εκτίμηση,

 

 

Συνημμένα :  

1.  ΥΑ 110406/3757, 24/10/2022

2.  Α.Π. ΥΠΕΝ/ΔΣΜΠ/506/4, 22/01/2021












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για αυτή την ιστοσελίδα.
Tα σχόλια θα δημοσιεύονται μετά την έγκριση του διαχειριστή