Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΣ ΟΚΤ 2009 –ΔΕΚ 2010

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου μας και 15 από την δημοσίευση του Π Δ/τος για την προστασία της Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου {ΦΕΚ 659/Δ/1995]

Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι ο Σύλλογός μας εξακολουθεί να είναι μαχητικός και να αποτελεί έναν από τους πιο ζωντανούς συλλογικούς φορείς της περιοχής. Το απαισιόδοξο είναι δεν έχουν εφαρμοστεί βασικές διατάξεις του Π/Δ/τος και παράλληλα υπάρχει έντονη τάση αμφισβήτησης και απαξίωσής του – στο βωμό της αδιαφορίας και της προστασίας των συμφερόντων των ολίγων σε βάρος των πολλών- από αυτούς ακριβώς, που σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους είναι εντεταλμένοι για την εφαρμογή του.

Έτσι παραμένουν και χρονίζουν τα θέματα της οριοθέτησης της Α Ζώνης Προστασίας του Ρέματος ώστε να προστατευθεί από τις καταπατήσεις και, με τη διάνοιξη περιμετρικά μονοπατιών, να μας αποδοθεί για ελεύθερη πρόσβαση, της εκπόνησης γεωτεχνικής και υδραυλικής μελέτης για την προστασία της Ρεματιάς από τις πλημμύρες και τη διάβρωση, της απελευθέρωσης και διαμόρφωσης καταπατημένων χώρων πρασίνου. Η πάγια δικαιολογία των δημοτικών αρχών – αποκλειστικά υπεύθυνων για την εκτέλεση αυτών των έργων- είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Υπάρχουν όμως χρήματα για την τοποθέτηση καμερών – των οποίων η χρήση σε δημόσιους χώρους απαγορεύεται από τον νόμο- για την κάλυψη των πρανών με τόνους πέτρας όταν δεν προστατεύονται εγκαίρως με φυτεύσεις, για να φυτεύονται εποχιακά λουλουδάκια και να ξοδεύονται τόνοι νερού για να ποτιστούν στρέμματα άχρηστου γκαζόν, για εξεζητημένα συστήματα συλλογής απορριμμάτων κλπ κλπ.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια οι περισσότερες από τις δραστηριότητές μας επικεντρώνονται αναγκαστικά στην προσπάθεια πίεσης για το αυτονόητο. Να εφαρμοστεί το διάταγμα, οι πολεοδομικές διατάξεις και η περιβαλλοντική νομοθεσία για να σωθεί αυτή η πολύτιμη λωρίδα γης – μοναδική την Αττική- που δίνει υπεραξία στην ποιότητα της ζωής και της περιουσίας μας. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούμε - στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας- όλα τα μέσα που μας δίνονται από την τεχνολογία και την πολιτεία για να φέρουμε το ποθητό αποτέλεσμα.

Η παρουσία μας στο διαδίκτυο είναι συνεχής με το blog μας καθώς το facebook με πάνω από 150 φίλους καθώς και στον τοπικό τύπο. Μοχλός πίεσης επίσης αποτελούν η προσφυγή μας στον Φορέα διαχείρισης του Ρέματος, στον Συνήγορο του Πολίτη και τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης .Όλα αυτά διατηρούν τη Ρεματιά και τα προβλήματά της στο προσκήνιο κάτι που είναι θετικό, αλλά δεν λύνουν τα προβλήματα στο σύνολό τους.

Τι επιδιώξαμε και τι πετύχαμε αυτή τη χρονιά.

• Καταφέραμε, μετά από αγώνες πάνω από τριών ετών, να αποκατασταθεί το τοπίο κάτω από την Ηρώδου του Αττικού, που είχε καταστραφεί από παρεμβάσεις παιδιών κακά πληροφορημένων για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Και το σπουδαιότερο. Ελπίζω να καταφέραμε να μην μεταδοθεί αυτή η μόδα σε όλο το Ρέμα.

• Παγιώσαμε με πρόσθετες δενδροφυτεύσεις τη χρήση του χώρου πρασίνου εκεί που παλιά ήταν μάντρα οικοδομικών υλικών στην Λ Πεντέλης καθώς και στην Κηφισού και Ευρίπου που τον χρησιμοποιούσαν ως πάρκιγκ

• Πίσω από το κατάστημα Βάρδα υπήρχαν ξερά δέντρα, ιδιαίτερα επικίνδυνα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Το ένα το κλαδέψαμε με έξοδά μας – ο Δήμος Χαλανδρίου δεν είχε σχετική πίστωση!- και αυτά που ήταν σε επαφή με το κατάστημα χρειάστηκε να φτάσουμε μέχρι τον Συνήγορο του Πολίτη για να απομακρυνθούν μετά από 3 χρόνια. Ο χώρος αυτός- καθώς και ο προηγούμενος- με την προσωπική εργασία του Γιώργου Κυριακίδη αποτελεί πρότυπο για το πως πρέπει να συντηρείται το Ρέμα. Με συνεχή παρακολούθηση και ήπιες παρεμβάσεις όλο το χρόνο και όχι πανάκριβες, άκαιρες και βλαβερές πολλές φορές παρεμβάσεις εργολάβων μια φορά το χρόνο

• Στην οδό Ροδοδάφνης υπήρχε ένα ετοιμόρροπο κτίσμα και μπροστά του μια γκαραζόπορτα. Χρειάστηκε να προσφύγουμε στην πολεοδομία για να φύγει η γκαραζόπορτα, που αργότερα ίσως να εμπλουτιζόταν με περίφραξη όπως συμβαίνει συνήθως, το δε επικίνδυνο ετοιμόρροπο κτίσμα, με τη παρέμβαση της φύση, ευτυχώς κατέρρευσε

• Στο θέατρο Ρεματιάς έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις αντίθετες με το γράμμα και το πνεύμα του Π/Δ/τος και χωρίς την απαιτούμενη άδεια του φορέα διαχείρισης. Έχουν κατασκευαστεί τουαλέτες που δεν είναι συνδεδεμένες με το αποχετευτικό δίκτυο, στρώθηκε με τσιμέντο μεγάλο τμήμα του χώρου, κόπηκαν καλαμιές στο χώρο του κυλικείου κλπ Διαμαρτυρηθήκαμε και μαζέψαμε υπογραφές γι αυτό το θέμα, το οποίο δεν θα πρέπει να το αφήσουμε να ξεχαστεί για λόγους δημόσιας υγείας κατ΄ αρχήν αλλά και ως αντίδραση στην πρόθεση των περισσότερων δημοτικών αρχών, να «αξιοποιούν» τους ελεύθερους χώρους με όλο και περισσότερο τσιμέντο.

• Προσφύγαμε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το θέμα της τοποθέτησης καμερών στη ρεματιά. Αποφάνθηκε πως η κείμενη νομοθεσία απαγορεύει την απεικόνιση προσώπων μέσω καμερών σε δημόσιους χώρους.

• Ζητήσαμε την κατασκευή πεζογέφυρας στο Ρέμα Πέντέλης-Χαλανδρίου στη Νέα Πεντέλη

• Προσφύγαμε στον Συνήγορο του Πολίτη για τα ερειπωμένα και επικίνδυνα κτίσματα στην οδό Ροδοδάφνης. Τελικά καθαρίστηκαν μερικώς και φράχτηκαν πρόχειρα

• Χρόνια αγωνιζόμαστε για την απομάκρυνση των φορτηγών αυτοκινήτων από την οδό Γυφτοπούλου και την διαμόρφωση σε χώρο πρασίνου του τμήματος του ίδιου δρόμου από την οδό Κολοκοτρώνη μέχρι την οδό Παπαρρηγοπούλου που ανήκει στην προστατευόμενη παραρεμάτια περιοχή και μάλιστα τμήμα της από την οδό Αγρας μέχρι την Αθ Διάκου στην Α Ζώνη απολύτου προστασίας του Ρέματος. Αν αυτό γίνει το κέντρο του Χαλανδρίου θα αλλάξει πραγματικά όψη. Ακόμη το θέμα παραμένει εκκρεμές μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών προς δόξαν της γραφειοκρατίας.

• Εξακολουθούμε να διεκδικούμε την απομάκρυνση παρκαρισμένων αυτοκινήτων από την παραρεμάτια περιοχή πίσω από το Εμπορικό Κέντρο Ερμείον για τον πρόσθετο λόγο ότι συνορεύει με την παιδική χαρά και η χρήση της, εκτός από παράνομη, εγκυμονεί κινδύνους για τα μικρά που συχνάζουν σ’ αυτή

• Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι το τμήμα του Ρέματος από τα σκαλάκια της Ευρίπου μέχρι το γεφυράκι του Αγίου Αθανασίου υπάρχουν νεροφαγώματα τα οποία – αν δεν αποκατασταθούν- σε λίγο θα χρειαστεί να πετροχτιστούν με αποτέλεσμα την μείωση της ελεύθερης επιφάνειας και του πρασίνου. Ήδη η ζημιά που έχει γίνει μετά την τελευταία νεροποντή είναι πολύ μεγάλη.

• Εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα στην Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη το θέμα της λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος σε διαμπερές οικόπεδο στην παραρεμάτια περιοχή λόγω διαφορετικών εκτιμήσεων της κατάστασης αφενός από τον Φορέα Διαχείρισης του Ρέματος, που την θεωρεί παράνομη και αφετέρου από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χαλανδρίου και την Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού ΥΠΕΚΑ , που την θεωρεί νόμιμη.

• Η κατάσταση στη Ρεματιά μετά 15 χρόνια από τη δημοσίευση του Π/Δ/τος 659/Δ/1995 εξακολουθεί να έχει τα ίδια βασικά προβλήματα. Παράνομες χρήσεις, καταπατήσεις, εμμονή της δημοτικής αρχής να μην οριοθετεί την Α Ζώνη ακόμη και όταν γίνονται νέες οικοδομές, ή γίνονται έργα αντιστήριξης αν και αποτελεί ρητή υποχρέωση του Δήμου σύμφωνα με τις διατάξεις του Δ/τος.

• ¨Όμως θεωρούμε σημαντικό ότι το γεγονός, ότι ο Σύλλογός μας έχει συμβάλει ουσιαστικά στην κατανόηση της αξίας της ρεματιάς ως ελεύθερου και προστατευόμενου χώρου για την κοινωνία της πόλης. Αυτό θα μας επιτρέψει αφενός τη σωστή περιβαλλοντικά και κοινωνικά εκμετάλλευση της και αφετέρου την αποτροπή της καταστροφής της.

• Τα μέλη μας είναι η δύναμή μας, τα μάτια και τα αυτιά της ρεματιάς Μόνο η οργανωμένη συλλογικότητα μπορεί να επιβάλλει με τη δράση της λύσεις στα χρονίζοντα και δυσεπίλυτα προβλήματα της Ρεματιάς και του περιβάλλοντος που χρονίζουν λόγω αδιαφορίας και στρεβλής ιεράρχησης των προτεραιοτήτων στην κοινωνία μας.

Το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για αυτή την ιστοσελίδα.
Tα σχόλια θα δημοσιεύονται μετά την έγκριση του διαχειριστή