Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Ενημέρωση των μελών για το θέμα Σκλαβενίτη



 Αγαπητά μας μέλη,

Όπως όλοι γνωρίζετε το ΠΔ (ΦΕΚ 659/Δ/1995) για την προστασία της ρεματιάς είναι  η μόνη θεσμοθετημένη ασπίδα προστασίας της, σε συνδυασμό και με την γενικότερη περιβαλλοντική νομοθεσία.  Ο Σύλλογος, και διαχρονικά όλα τα ΔΣ του, έχουν πάγια λειτουργήσει υπέρ της απαρέγκλιτης τήρησης των προβλεπομένων, τόσο για την ζώνη Α όσο και την ζώνη Β,  με πληθώρα ουσιαστικών παρεμβάσεων.

Σε ότι αφορά στην περίπτωση του σούπερ μάρκετ (πρώην Μαρινόπουλου και νυν Σκλαβενίτη) ο σύλλογος, μέσω των ΔΣ του, έχει ζητήσει εγγράφως από όλες τις δημοτικές διοικήσεις να προβούν στα δέοντα και νόμιμα για την απομάκρυνσή του, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η επίμονη και διαχρονική πίεση του συλλόγου προς τις δημοτικές αρχές, είχε να κάνει  με το γεγονός ότι διέθεταν τα θεσμικά εργαλεία (αρμοδιότητα αδειοδότησης), το κύρος και την νομική υποδομή για να επιλύσουν το θέμα.

Το θέμα ετέθη και επί τη αναλήψει καθηκόντων της παρούσας δημοτικής αρχής (έγγραφα με αρ.πρωτ. 590/22.9.2014 και αρ.πρωτ. 639/2.3.2017), θεωρώντας ότι, λόγω της μακροχρόνιας  παράτασης της λειτουργίας του, υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθεί  de facto το ΠΔ και ότι η παρούσα Δημοτική αρχή διέθετε τη βούληση για την τήρηση του ΠΔ.

Μετά από 3 χρόνια η σημερινή δημοτική αρχή, έκρινε ότι η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και η εκ νέου αίτηση αδειοδότησης στο νέο όνομα της επιχείρησης, ήταν η κατάλληλη στιγμή για να το επιλύσει .

Κατά την διάρκεια συνάντησης με τον κ. Δήμαρχο, για άλλα θέματα και μετά από αίτημα του συλλόγου, μας ανακοινώθηκε - προφορικά και εν συντομία - ότι υπήρξαν άκαρπες επαφές με την εταιρεία, που οδήγησαν στην απόρριψη του αιτήματος για αδειοδότηση και στην εντολή σφράγισης του καταστήματος, γεγονός που οδήγησε την εταιρεία στην προσφυγή στην δικαιοσύνη.  

Θέλουμε να γνωρίζετε ότι το ΔΣ του συλλόγου  στηρίζει την πρωτοβουλία του Δήμου και ελπίζει ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα το ΠΔ, παρότι δεν πήρε μέρος ούτε στις διαπραγματεύσεις ούτε στην χάραξη της νομικής τακτικής, καθώς δεν του ζητήθηκε.

Το ΔΣ αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα την παρούσα κατάσταση (καθώς μπορεί να αποτελέσει δεδικασμένο και για άλλες περιπτώσεις) επομένως και την όποια παρέμβασή του στην δικαστική διαδικασία. Είναι απαραίτητο λοιπόν, πριν την οποιαδήποτε συμμετοχή του, να υπάρχει έγκαιρη και έγγραφη  ενημέρωση τόσο επί των νομικών επιχειρημάτων των διαδίκων όσο και επί της νομικής στρατηγικής του Δήμου, ώστε η παρέμβασή του να είναι ουσιαστική και αποδοτική σε μια ενιαία στάση, που είναι προϋπόθεση, κατά την άποψή μας, για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Σε ότι αφορά το δίλλημα, που άνευ ουσίας και μάλλον «άκομψα» μας τέθηκε, η θέση μας είναι σαφής:
·         διεκδικούμε με κάθε νόμιμο τρόπο την άμεση εφαρμογή των προβλεπομένων από το ΠΔ για την προστασία της ρεματιάς, τόσο για την απομάκρυνση του σούπερ μάρκετ όσο και για κάθε άλλη πρόβλεψη του που δεν εφαρμόζεται (πχ  μονοδρόμηση της Ροδοδάφνης, άλλες μη συμβατές χρήσεις κλπ).
·         πιστεύουμε  ότι  είναι δυνατή, λόγω και του μεγέθους και των δυνατοτήτων της επιχείρησης, ή άμεση μετεγκατάσταση  του καταστήματος,  άρα και η διατήρηση των θέσεων εργασίας καθώς απευχόμαστε να οδηγήσει μια τέτοια εξέλιξη στην απόλυση υπαλλήλων, που ήδη έχουν ταλαιπωρηθεί από την πτώχευση του Μαρινόπουλου. Πρέπει άμεσα να διερευνηθεί η δυνατότητα μετεγκατάστασης στην ίδια περιοχή, σε σημείο όπου οι προβλεπόμενες χρήσεις γης το επιτρέπουν, ώστε να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται  και οι συνδημότες μας που κατοικούν εκεί.

Αγαπητά μας μέλη,

Είναι φυσικό ανάμεσά μας  να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις  για τον τρόπο δράσης και ενεργειών .  Θεωρούμε ότι καμία άποψη και προσέγγιση  δεν πρέπει να λοιδορείται και κανένα μέλος μας να φιμώνεται. Όλοι μας όμως πρέπει να εκφραζόμαστε με σεβασμό και ευπρέπεια.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι το ΔΣ εκφράζεται   μόνο μέσα από τα κείμενά των συλλογικών αποφάσεών του, που υπογράφονται σύμφωνα με το καταστατικό του συλλόγου. Οτιδήποτε άλλο δημοσιοποιείται, ακόμη και από μέλη του, αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο.

Με εκτίμηση για το ΔΣ

Κέλλυ Δάνου

Πρόεδρος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για αυτή την ιστοσελίδα.
Tα σχόλια θα δημοσιεύονται μετά την έγκριση του διαχειριστή