Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αττικής κ. Γ. Καραμέρο

Συναντηθήκαμε την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017 το απόγευμα με τον Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αττικής κ.Γιώργο Καραμέρο.

Καταθέσαμε τις προτάσεις μας και συζητήσαμε σε πολύ καλό κλίμα για τα προβλήματα της ρεματιάς που είναι πολλά και χρόνια.

Δεσμεύτηκε ότι θα μας απάντήσει γραπτώς για τα εξής θέματα:

α) Οριοθέτηση του ρέματος στο σύνολό του, η οποία θα λαμβάνει υπόψη το σύνολο του φυσικού σχηματισμού.

β)  Εφαρμογή της απόφασης για διακοπή της λειτουργίας του Οίκου Ευγηρίας, που βρίσκεται στην Α' ζώνη στο Χαλάνδρι στην περιοχή κατω από τον Προφήτη Ηλία και έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα μέχρι και απώλειες ζωών μετά απο πλημμύρες.



Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο κ.Καραμέρος και η περιφερειακή Σύμβουλος Σ.Κορωναίου.

Τα μέλη του Δ.Σ. Κέλλυ Δάνου, Μαρίνα Σμαραγδή, Νίκος Κομπότης και Παναγιώτης Πάντος καθώς και ο Γ.Γραμματέας του συλλόγου ''Νέο Μαρούσι'' κ.Σταμέλλος.


                                               Η πρόεδρος του συλλόγου
                                                         Κέλλυ Δάνου


Αναλυτικά η επιστολή που καταθέσαμε:


Χαλάνδρι 6/3/2017
  Αρ.πρωτ.640    
Προς: Αντιπεριφερειάρχη Β.Τομέα Αττικής κ. Καραμέρο

Θέμα:  Ρεματιά Πεντέλης- Χαλανδρίου


Αξιότιμε  Αντιπεριφερειάρχα    
                                                                                                                                                                           

Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1990. Σκοπός του είναι η διατήρηση  της φυσιογνωμίας της Ρεματιάς, η προστασία του περιβάλλοντος χώρου της και η αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων όλων των παραρεμάτιων  Δήμων, από το 2001 και μετά.

Οι πάσης φύσεως παρεμβάσεις μας, έχουν ως γνώμονα το συμφέρον της Ρεματιάς και του περιβάλλοντος.

Με βάση τα ανωτέρω και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας τα θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης είναι:

·         Οριοθέτηση του Ρέματος στο σύνολό του, για τη διασφάλιση ενιαίας υδραυλικής και περιβαλλοντικής μελέτης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη και τη διατήρηση του φυσικού σχηματισμού. Το ρέμα είναι ένα σύνολο από αλληλοεξαρτώμενα στοιχεία και είδη που δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά. Τέλος,  είναι προφανές ότι τεχνικά έργα σε ένα μικρό κομμάτι του ρέματος, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν αντιπλημμυρική προστασία με λογική 50ετίας που οι σύγχρονες μελέτες επιβάλλουν.

·         Δημιουργία Διαδημοτικού Φορέα διαχείρισης πάγιο αίτημα του συλλόγου μας, για τη διασφάλιση της συνοχής του σχεδιασμού, της επίβλεψης και εντέλει της προστασίας του ρέματος.

·         Ενιαία ανάπλαση και αποκατάσταση των παραρεμάτιων χώρων

·         Αποκατάσταση της φυσικής κοίτης

·         Υποβοήθηση της βλάστησης με φυτεύσεις που θα σέβονται τη γηγενή χλωρίδα.

·         Καθαρισμός καθόλη τη διάρκεια του έτους με ήπια μέσα (χωρίς τη χρήση βαρέων οχημάτων) αποφεύγοντας την περίοδο Μαρτίου-Σεπτεμβρίου (λόγω αναγκών της ορνιθοπανίδας).

·         Αποκατάσταση, από την τεχνική σας υπηρεσία, των σημείων που έχουν υποστεί καθίζηση λόγω πλημυρών και εγκυμονούν κινδύνους για τους πολίτες (πχ Ροδοδάφνης και Κορυτσάς στο Πολύδροσο Αμαρουσίου έμπροσθεν της παιδικής χαράς, σημείο που παραμένει πλημμελώς φυλασσόμενο με συρματόπλεγμα εδώ και 5 χρόνια!! παρά τις οχλήσεις μας).

·         Ανάπλαση και φύτευση, του εναπομείναντα χώρου της Ρεματιάς μετά τη διάνοιξη της οδού Φραγκοκλησιάς, περίπου 10 στρεμμάτων που αποψιλώθηκε για τα έργα, ώστε να αποκατασταθεί κατά το δυνατόν το τοπίο που παραμένει επί πολλά χρόνια αφύτευτο, υποβαθμίζοντας τη γύρω περιοχή και αλλοιώνοντας το περιβάλλον της ρεματιάς και το οποίο έχουμε ζητήσει με έγγραφό μας από τις 17/12/2014  αρ.πρωτ.598

·         Έγκαιροι ψεκασμοί για την αποφυγή ύπαρξης κουνουπιών.

·         Αντιμετώπιση των θεμάτων, ρύπανσης και ασφάλειας παράνομων παροχετεύσεων

α) κλείσιμο της πανσιόν ηλικιωμένων Relax η οποία βρίσκεται  στη Α΄ζώνη προστασίας του Ρέματος, έχει εκδοθεί απόφαση του Νομάρχη για το κλείσιμό της από το 2004 καθώς έχουν πνιγεί άτομα λόγω πλημμύρας και λειτουργεί βόθρος με διαχείριση των απορριμμάτων ως κοινών, μαζί με τα οικιακά ενώ είναι νοσοκομειακά.

β)στην οδό Περικλέους και στους παράδρομους αυτής στη Νέα Πεντέλη και σε            ένα από τα πιο ανέγγιχτα κομμάτια της ρεματιάς, εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες είναι γνωστό πως οι οικίες που δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ, ρίχνουν τους βόθρους τους στη Ρεματιά. Αυτό είναι γνωστό σε όλες τις δημοτικές αρχές από το 1995 και μετά, οι οποίες ουδέποτε έχουν πραγματικά ασχοληθεί με τη λύση του προβλήματος .

γ)στις δύο πηγές της Ρεματιάς (Αγία Τριάδα Νέας Πεντέλης) και Κρυόβρυση Παλαιάς Πεντέλης υπάρχει ανεξέλεγκτη ρίψη μπαζών, σκουπιδιών και μαρμάρων, από παράνομες λατομήσεις, χωρίς έλεγχο από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή. Οι πηγές έχουν κυριολεκτικά θαφτεί κάτω από τους τόνους μπαζών.


     Αναμένοντας  τις ενέργειές  σας .
  

                                                     Με εκτίμηση για  το Δ.Σ.

               Η πρόεδρος                                                                           Η Γ.Γραμματέας
             Κέλλυ Δάνου                                                                        Ματρώνη Δικαιάκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για αυτή την ιστοσελίδα.
Tα σχόλια θα δημοσιεύονται μετά την έγκριση του διαχειριστή