Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

NΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΡΕΜΑΤΙΑ ΠΕΝΤΕΛΗΣ - ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ


Η Ρεματιά Πεντέλης -Χαλανδρίου έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενος φυσικός σχηματισμός με το Π.Δ/γμα 659/Δ/1995. Έχει μήκος 6,6 χλμ και διασχίζει έξι Δήμους [Χαλανδρίου, Βριλησίων, Μελισσίων, Αμαρουσίου, Πεντέλης και Νέας Πεντέλης]. Η βλάστηση στη Ρεματιά, παρά τις ασθένειες των πεύκων,τις καταπατήσεις,τους αδόκιμους καθαρισμούς και φυτεύσεις, είναι αρκετά πυκνή με αυτοφυή και μη βλάστηση [πεύκα, ευκαλύπτους, καλάμια, πλατάνια, πικροδάφνες, δάφνες,σχίνα αμυγδαλιές, αγριοαχλαδιές κλπ] , Η πανίδα που καταφεύγει σ' αυτή είναι επίσης πλούσια [δεκαοχτούρες, σπίνοι, βατράχια, χελώνες, παπαγάλοι, σκατζόχοιροι, καρακάξες, κοτσύφια,κίσες, γκιόνης κλπ] . Με το τσιμέντο να πνίγει το λεκανοπέδιο, τους ρύπους να καταστρέφουν την υγεία μας, την έλλειψη πνευμόνων πρασίνου και ελεύθερων χώρων για αναψυχή και ανάπτυξη της κοινωνικότητας μέσα σε ένα φυσικό, υγιές περιβάλλον, η Ρεματιά αποτελεί αναντικατάστατο αγαθό για την περιοχή μας και το λεκανοπέδιο. Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης- Χαλανδρίου από το 1990 δραστηριοποιείται στην περιοχή και επιδιώκει τη διατήρησή της στη φυσική της κατάσταση χωρίς παρεμβάσεις που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της και σχέδια "αξιοποίησής" της που καταλήγουν πάντα σε περισσότερο τσιμέντο και έργα βιτρίνας κατά παράβαση του γράμματος και του πνεύματος του Π.Δ/τος που την διέπει. Με παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις ζητά:
Την απομάκρυνση των παράνομων χρήσεων και των καταπατήσεων που μειώνουν τον κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, ρυπαίνουν και αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών
Την κατασκευή μονοπατιού σε όλο το μήκος του χειμαρικού ρέματος και την διαμόρφωση των παραρεμάτιων οδών σε ήπιας κυκλοφορίας- ποδηλατόδρομους -πεζόδρομους όπως προβλέπεται στο δ/γμα
Τον τακτικό καθαρισμό της με δόκιμο τρόπο ώστε να μην καταστρέφονται τα νεαρά φυτά και η αυτοφυής βλάστηση και την ενίσχυση του πρασίνου μετά από μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ώστε να διατηρείται η οικολογική ισοροπία.
Την ενίσχυση της πυροπροστασίας με την τοποθέτηση πυροσβεστικών φωλεών σε όλο το μήκος της {υπάρχουν μόνο στο Χαλάνδρι}.
Την ενίσχυση των πρανών με έργα φυτοπροστασίας και τη λελογισμένη χρήση τεχνιτών μέσων προστασίας τους, όπου απαιτείται, με φυσικά υλικά
Το σεβασμό των όρων αμιγούς κατοικίας στην Β΄ζώνη προστασίας του Ρέματος και γενικής με περιορισμούς όπου προβλέπεται, και την πλήρη απαγόρευση ασύμβατων χρήσεων στην Α ζώνη προστασίας.

ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟ -ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ- ΡΕΜΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

2 σχόλια:

  1. Κυρία Ρήγα και αγαπητοί φίλοι του Συλλόγου της Ρεματιάς, καλορίζικο το Blog - επίσης κατατοπιστικότατη και η συνέντευξή σας.
    ΦΛΥΑρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για αυτή την ιστοσελίδα.
Tα σχόλια θα δημοσιεύονται μετά την έγκριση του διαχειριστή